Skip to main content

 

Az EU parlament ma megszavazta a TTIP-et, ami azt jelenti, a tárgyalások lezárása következik. A több mint 2 millió aláírást, és a közvélemény-kutatási adatokat semmibe vették. Amerika lenyomja az európaiak torkán a génmódosított terményeket, ellenőrizetlen vegyszereket és a klórozott csirkehúst...

Az Európai Parlament a mai napon megszavazott határozatban támogatta az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások folytatását. A természetvédők szerint ezzel a döntéssel a parlament cserbenhagyta az európai állampolgárokat, és a tőkeérdekeket előbbre helyezte az emberek és a környezet védelménél.

hirdetés

mai napon elfogadott határozat egyedülálló lehetőséget biztosított volna az Európai Parlament számára, hogy érdemben befolyásolja az EU és az Egyesült Államok között folyó transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokat (TTIP). A szavazás eredménye visszalépés az állampolgárok, a környezet és a demokrácia szemszögéből – reagált a döntésre a Magyar Természetvédők Szövetsége.

„Az európai emberek jogosan aggódnak a TTIP által a környezetre, az élelmünkre, egészségünkre és a szociális vívmányainkra jelentett fenyegetések miatt. Az emberek arra számítottak, hogy az Európai Parlament határozottan kiáll a TTIP ellen, de a képviselők az óriáscégek oldalára álltak, és a tárgyalások támogatásával veszélybe sodorják a demokráciát” – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

„Az európai parlament olyan veszélyes javaslatokat is támogatott, amelyekkel a TTIP különleges előjogokkal ruházza fel a külföldi befektetőket, valamint gyengítené a környezeti- és élelmiszerbiztonsági normákat.”  A „trójai” egyezmény elleni erős lakossági tiltakozás figyelmen kívül hagyása csak tovább erősíti a TTIP-vel szembeni ellenállást – tette hozzá Fidrich Róbert.

Az elmúlt hetekben a határozat vitatott részeivel kapcsolatban az európai parlamentben tapasztalt belső harcok is transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokkal szembeni egyre erősödő lakossági tiltakozást tükrözik. A múlt héten több mint ötven neves hazai közéleti személy szólította fel a TTIP elutasítására a döntéshozókat. A Stop TTIP európai polgári kezdeményezést pedig már több mint 2,3 millió európai polgár írta alá, köztük közel 16 ezren Magyarországról. 

A legfőbb probléma, hogy az európai képviselők többek között nem léptek fel azért, hogy a „befektető-állam vitarendezési mechanizmus” (ISDS) ne legyen része a tárgyalásoknak. Az elfogadott szöveg zöld utat ad annak, hogy a multinacionális cégek beperelhessék az országokat annak ellenére, hogy az európai lakosság egyértelműen ellenzi ezt. [ Az Európai Bizottság által tavaly az ISDS ügyében kezdeményezett társadalmi konzultáció során 150 ezer európai polgár mondott véleményt, és 97%-uk egyértelműen nemet mondott az ISDS-re! ]

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5