Skip to main content

 

A menekültválság kezeléséhez az Európai Uniónak végre meg kell alkotnia saját stratégiáját - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár.

"Az unió óriásit késett. Amiket most meglépett, legalább részint, azt évekkel ezelőtt kellett volna megtenni" - jelentette ki Nógrádi György.

hirdetés

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: "két irányból jönnek a migránsok, Líbián keresztül és a másik az úgynevezett török vonal. A líbiai válság lényege az, hogy amikor az Arab tavasz elkezdődött, francia segítséggel Kadhafit félreállították, majd meggyilkolták. Az alapvető probléma az volt, hogy négy és fél évvel az Arab tavasz kezdete után nem következett be semmi.

Egyetlen országban sem volt stratégiai áttörés, a célokból semmit nem értek el. Líbiában tipikusan három kormány jött létre, és mivel 150-200 kilométeres tengerpartot az Iszlám Állam ural, és pénzt szed a kőolaj-, földgázexportért, az embercsempészésért, így Európa, végre, több évnyi késlekedés után eljutott oda, hogy dolgozzon ki stratégiát. Mit ad isten, képletesen: fél óra múlva Líbiában bejelentették, hogy létrejött az egységkormány. Féltik a hatalmukat, a korrupciójukat, inkább létrehoznak egy egységkormányt, csak Európa ne avatkozzon be."

"Hetek óta tárgyalunk az Afrikai Unióval, mit kért tőlünk Afrika: adjunk pénzt, benne vagyunk. A második kérdés az, hogy évente legyen egy korrekt szám, ahány migránst befogadunk, azt mondtuk, ez rendben. Mit kért Európa? Az afrikai származású, Európában lévő, gazdasági migránsokat fogadják vissza, mert különben nem kapnak pénzt. Ezt Afrika elfogadta. Az egyik fő vonalon elkezdődött egy tárgyalás, úgy tűnik, hogy a megállapodás felé megyünk, ez egy rendkívül jó dolog" - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

(A hanganyag ide kattintva hallgatható meg bővbben...)

A másik vonalról Nógrádi György azt mondta: "azt a pénzt, amit eddig odaküldtünk, azt ellopták, szinte bárhol a világon. A szír válság lényege az, hogy a lakosság nagy része szunnita, de a hatalmat a sííták gyakorolják. Szíriában két realitás van: az Iszlám Állam vagy Aszad. A Nyugat által támogatott demokraták nagyon jól néznek ki papíron, a valóságban gyakorlatilag alig léteznek, számottevő esélyük egy választáson még arra sem lenne, hogy a parlamentbe kerülnek, nem arra, hogy átveszik a hatalmat, minimális a társadalmi elfogadottságuk."

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: parameter.sk

TOP 5