Skip to main content

Az uniós csatlakozás óta szinte mindennapos, hogy olcsó, megkérdőjelezhető minőségű és élelmiszer-biztonságú import tojás kerül a hazai piacra. E tény kiszorította a hazai termelők és tyúkok egy részét. Most hazai védjegy bevezetésén folyik a vita.

Az agrártárca támogatja a magyar tojástermelők egy részének kezdeményezését, miszerint védjegyet használnának, mellyel megkülönböztethetnék a vevők az importált tojást a hazaitól. Ugyanakkor akad egy termelői kör, mely nem akarja ezt a megoldást. Ha a számokat nézzük, kiderül, hogy a nagyüzemekben termelt tojást előállítók 90 százaléka tagja a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének, s nagy részük bólintott már e tervre, ugyanakkor, ha a nagyüzemek számát nézzük, kiderül, hogy a 400 tojástermelőből csak 120 tagja a szövetségnek, s nem mindegyikőjük érzi magáénak az ötletet.

Lehet, hogy azért, mert a „Koronás tojás” védjegy használatáért tojásonként két fillért kellene fizetni. Bár ez kicsi összeg, de az üzemek által előállított évi 1 milliárd darab tojás után már 20 milliót taksál az összeg. E költség viszont megérheti akkor, ha az importált 500 millió tojást kiszorítanák. Ez a mennyiség ugyanis 10 milliárd forintnyi többletbevételt jelentene az ágazatnak.

Ehhez 1,8 millió tyúkkal kellene többet tartani a meglévő 3,6 millió mellé. Ez egyébként nem lehetetlen, hiszen bő tíz éve még 5,8 millió jércét telepítettek a tojástermelők, s így 500 millió tojást exportált az ország.

A fogyasztói bizalom erősítéséhez tojásvédjegyet kellene alkalmazni a hazai piacon – szögezte le A VM nevében Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára egy tojásszövetségi tanácskozáson, ahol beszéltek arról is, hogy a 27 százalékos áfa 10 százalék alá csökkentése is sokat segítene a termelőkön. Ahogy jobba lenne az is. ha a tojásra a jövőben nem a darabonkénti, hanem a kilogrammonkénti árat kellene nagyobb betűvel felírni. A darabonkénti ár ugyanis - különösen vegyes csomagolás esetén - megtévesztheti a vevőket.

Forrás: http://www.szabadfold.hu/gazdanet/18_millio_tyuk_hianyzik

TOP 5