Skip to main content

Egy éven át tartó kampánnyal csatlakozik a magyarországi Jane Goodall Intézet a világhírű angol antropológus és primatológus Rügyek és Gyökerek elnevezésű természet- és környezetvédelmi hálózatához, a fenntartható környezeti nevelést célzó, azonos elnevezésű magyarországi programba általános, szak- és középiskolák diákjait és tanárait kívánja bevonni.

Jane Goodall 1991-ben indította el a Roots & Shoots hálózatot, amelybe a magyarországi szervezet most egy országos kampánnyal kíván bekapcsolódni. Terveink szerint a 2012-2013-as tanév két félévében a közel 350 budapesti általános iskolából 70-et, a mintegy 160 szak- és középiskolából 30-at keresünk fel, több foglalkozással. Fontosnak tartjuk, hogy a program minden budapesti kerületbe eljusson - mondta el az MTI-nek Pogány Ákos, a program koordinátora.

Az iskolai foglalkozásoknak két fontos eleme van: első körben az intézet mutat be egy környezeti problémát, amelyet a pedagógussal egyeztetve választunk ki. Ezt követi a csoport saját problémafelvetése és a megoldás közös keresése, amely már a frissen alakult Rügyek és Gyökerek csoport első küldetése lesz. A foglalkozások közös üzenete, hogy egészen apró változtatásokkal mennyi mindent lehet tenni a Földünkért, magunkért és a jövőnkért. - magyarázta Pogány Ákos.

Hosszú távú célunk az, hogy a fiatalok környezettudatos szemlélete gyakorlati tapasztalás útján alakuljon ki, és ehhez a kampány végeztével a program során szervezett csoportok saját célokat megfogalmazva, kevés koordinálással önállóan működjenek tovább - tette hozzá. A koordinátor elmondta, hogy a program fővédnöke Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Forrás: MTI

TOP 5