Skip to main content

Múlt századi betegségek terjednek Nagy-Britanniában a helytelen táplálkozás miatt. A főleg vitaminhiány okozta megbetegedések miatt a szakemberek a gyorsételeket és az élelmiszerszabványokat okolják, a britek arra hivatkoznak, ezt tudják csak megfizetni.

A rossz táplálkozási szokások miatt az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a skorbut vagy az angolkór. Az orvosok szerint a gyorséttermi és a mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek okozzák a betegségek kialakulását. Brit szakemberek szerint az élelmiszerszabványok az Egyesült Királyságban ma rosszabbak, mint korábban a háború alatti jegyrendszer idején voltak – írja a The Daily Telegraph.

A régi háborús betegségekre a walesi völgyek ipari területein figyeltek fel. A dietetikusok szerint az emberek többségének táplálkozási szokásai olyanok, mint 100 évvel ezelőtt. A különbség csak az, hogy most szabadon választjuk ezt, nem a körülmények alakítják így. Az emberek általában azt hozzák fel mentségül a rossz étkezési szokásokra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket nem tudják megfizetni.

A nehéz időkre jellemző angolkórt a kalcium és a D-vitamin hiánya okozza. Ettől a csontok megpuhulnak, elvesztik rugalmasságukat, ami deformitáshoz vezet. A skorbut a C-vitamin hiányának következtében alakul ki, egykor a tengerészek betegségének nevezték.

A skorbut és az angolkór terjedése egybeesik a szigetországra jellemző járványos elhízással is: az Egyesült Királyságban az elmúlt 25 évben megháromszorozódott az elhízottak száma, 2011-es adatok szerint a felnőtt lakosság negyede, a gyerekek egyhatoda túlsúlyos.

Forrás: http://kurir.hu/bulvar/bulvar-hirek/mashol/3383-skorbutosak-es-angolkorosak-a-brit-gyerek.html

Kép: egyikből sem esznek eleget a brit gyerekek

TOP 5