Skip to main content

A Bomba nem tartja magát energiaitalnak, és nem fizeti az azokra kivetett különadót. A fogyasztóvédelem ezt annyira komolyan vette, hogy azt javasolja, a boltok ne tartsák az energiaitalok között, sőt írják ki, hogy nem az. A szokatlan lépéssel új fázisba lépett az energiaital-gyártók és a kormány küzdelme, és újabb front nyílik a piaci csatározásokban.

Rendet vág az energiaitalok között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A szervezet főigazgatója, Pintér István azt javasolja a boltoknak, hogy ami adózási szempontból nem energiaital, azt ne is tekintsék annak. Elkülönítve tegyék ki a polcokra, és tüntessék is fel, hogy ezek a dobozok nem energiaitalt tartalmaznak.

A levél egyetlen terméket sem nevez meg konkrétan, a szöveg alapján azonban egyértelmű, hogy elsősorban a Bomba márkájú 2,5 deciliteres dobozokat érinti. Ebben ugyanis decinként csak 15 milligramm koffein található, míg adózási szempontból csak az e feletti készítmények számítanak energiaitalnak, ezekre vonatkozik a 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó.

Valaki csalódott

Eddig a kormány az adószabályok módosításával próbálta meg fizetésre kötelezni az adó alól kibújni próbáló cégeket. Mivel a fogyasztók energiaitalnak tartják a Bombát, ha azt más polcra teszik, és még külön ki is írják rá, hogy nem az, aminek látszik, azzal várhatóan jókora forgalomcsökkenést okoznak a gyártónak.

Az NFH a levélben azzal érvel, hogy a kereskedőknek megfelelő szakmai gondossággal kell eljárniuk, mert a hatósághoz több bejelentés érkezett arról, hogy bizonyos italok nem csökkentik eléggé a fáradékonyságot, vagy nem növelik eléggé a koncentrálóképességet.

Az NFH egyúttal eljárást is indított a Bomba Energy Drink Kft. és a Csemege-Match Zrt. ellen, mert egy - meg nem nevezett -bejelentő egy ilyen üzletben vett ital elfogyasztása után nem érezte annak hatását, és becsapva érezte magát. A téma nem számít teljes újdonságnak. A Bomba egyik fő konkurense, a Hell nemrég külön kampányt szervezett arra, hogy hangsúlyozza: ők nem változtattak a koffein mennyiségén.

lyen termék nincs is

Kevesebb koffeint tartalmazó Bombát már korábban is árultak. Az üveges és a nagyobb kiszerelésű, PET palackos italait a cég 15 éve ezzel a csökkentett koffeintartalommal forgalmazza - igaz, ott eleve nagyobb mennyiséget vesznek az emberek, és jó eséllyel nem 2,5 decis adagokban isszák meg. Az viszont igaz - ismerte el Rick Gábor, a Bomba értékesítési vezetője -, hogy a 2,5 decis dobozokban korábban 32 milligramm koffein volt, és ezt a népegészségügyi termékadóról szóló (neta) törvény bevezetésekor csökkentették. Rick Gábor szerint részben azért, hogy ne tartozzanak az adó hatálya alá, részben azért, hogy a dobozos termék egészségesebb legyen, és nem tervezik, hogy visszaállítanák a 32 milligrammos koffeinszintet.

A cég úgy érvel, hogy a Bomba nem is nevezi magát energiaitalnak, a dobozokon a "koffeintartalmú szénsavas ital" felirat látható. Pontos definíció egyébként nincs. A Magyar Élelmiszerkönyv sem határozza meg az energiaitalt, ilyen termék hivatalosan nincs, a koffeintartalom alapján tett megkülönböztetés kizárólag az adózási besorolást érinti.

Az NFH azonban kérdésünkre egyértelműen úgy fogalmazott, hogy az adótörvény definiálta az energiaital kategóriáját. Másrészt a dobozon szerepel az "energy" felirat, ami a hatóság szerint megtévesztő lehet.

Egy vizsgálat lezárása előtt akkor szokták a boltokat ilyen módon figyelmeztetni, amikor a termék veszélyes lehet - állítja Siklósi Máté, a CP Contact Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Kft. ügyvezetője. 

A Bombára ez éppen nem igaz, mert az alacsonyabb koffeintartalmú ital kevésbé számít ártalmasnak.

Az NFH-tól ezért azt kérdeztük, szerintük érvényesül-e a népegészségügyi termékadó bevezetése mögötti szándék, hogy a vásárlók az egészségesebb, alacsonyabb koffeintartalmú italokat fogyasszák, ha ezeket eleve nem is lehet az energiaitalok között árulni. "A jogalkotó semmiképpen sem a fogyasztók esetleges megtévesztése révén kívánja kifejezni azon szándékát, hogy az egészségesebb (illetve kevésbé ártalmas) élelmiszereket preferálják" - írta válaszában Fülöp Zsuzsanna szóvivő.

Siklósi Máté egyetlen hasonló esetre emlékszik, amikor a 2000-es évek közepén nagy mennyiségben jelentek meg az üzletekben a tejutánzatok (reggeli ital, frissföl stb.). Ezekre is kiadtak akkoriban egy iránymutatást, ami arról szólt, hogyan lehet jól elkülöníteni az igazi tejtermékektől a csak részben igaziakat.

Az üzletek még tanakodnak

A CBA lánc mindenesetre tájékoztatta az NFH kéréséről a tagjait, amelyek eleget is tettek annak - mondja Fodor Attila kommunikációs igazgató. A Spar üzletekben is elkülönítették a Bomba termékeket, és különösebb kommentár nélkül kiírták a koffeintartalmat.

A Tesco áruházakban ezzel szemben egyelőre még igazi energiaitalnak tekintik a Bombát. "Kézhez kaptuk az NFH tájékoztatását, ennek kapcsán megvizsgáljuk, hogy az érintett termék(ek) áruházi kommunikációja igényel-e változtatást" - mondja Varró Balázs kommunikációs igazgató. Az Auchan nem tudott azonnal válaszolni a kérdésre, tapasztalataink szerint üzleteikben az NFH kérése teljesül is, meg nem is: a Bomba termékek külön, de az energiaitalok közvetlen szomszédságában vannak a polcokon.

A magyar energiaital-piac két vezető szereplője a Hell Energy Kft. és a Bomba Energy Drink Kft., e két cég nagyjából lefedi a teljes hazai forgalom, vagyis a mintegy 160 millió eladott doboz 45 százalékát. Az egykor piacvezető Red Bull visszaszorulóban van, e három cég mögött pedig sok kisebb osztozkodik a maradékon.

A Hell és a Bomba az elmúlt években egyre durvább hangnemű vitába került egymással. A Bomba támadta azt, hogy a Hell több nagy értékű pályázaton is nyerni tudott, a Hell pedig éppen a koffeintartalom csökkentése miatt kritizálta a versenytársát. A Hell magyar, a Bomba pedig osztrák hátterű vállalkozás. (A Hell mögött álló Barabás-testvérekről itt olvashatja cikkünket.)

Az NFH a vizsgálat eredményétől függően már nem csak javasolhatja majd, hanem meg is tilthatja a jogsértőnek tartott állapotot, és bírságot szabhat ki. Ha a felek a bíróságon kötnek ki, várhatóan azt kell majd eldönteni, hogy egy adózási jogszabály meghatározhat-e egy élelmiszer-kategóriát.

Forrás: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130530-a-nemzeti-fogyasztovedelmi-hatosag-levetetne-az-energiaitalos-polcokrol-a-bombat-es-rairatna-hogy.html#

Fotó: Magócsi Márton [origo]

TOP 5