Skip to main content

A bodza sok mindenre nyújt gyógyírt. Egyike a legrégibb és legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényeinknek. Gyakorlatilag minden részét - a virágoktól, termésektől kezdve a levelein és a kérgén át egészen a gyökeréig - használhatjuk különféle megbetegedésekre. Régen ezért a szegény ember patikájának is hívták.

Használták székrekedésre, szemgyulladásra, vértisztításra, fájdalomcsillapításra, hánytatásra, vizelethajtásra, de köptető és hámosító is.
A bogyókból készített bodzabor is gyógyhatású (mértékkel persze). A bodzabogyóból szederrel és almával keverve lekvár főzhető.

Ezen kívül még egy csomó dologra lehet használni a bodzát. Készíthető belőle szerszámnyél, fúvós hangszer. Régen ebből készült a kovácsok fújtatója, és a halászok hálóvarró tűje is.
Régen nagyon fontos festő növény volt, amit manapság is érdemes kipróbálni: különböző adalékokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festéket készítettek.

A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a veseműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.

A bodza ízletes csemege is, a konyhában is sokféleképpen felhasználhatjuk - a bodzavirágot kisüthetjük palacsintatésztában, a bogyókból pedig készíthetünk bort, likőrt vagy lekvárt. A legkedveltebb azonban talán a Bodzaszörp.

Hozzávalók: 6 l víz, 3 kg cukor, 10 dkg borkősav, 3 felkarikázott citrom, 10 nagyobb bodzavirág
Elkészítés:
1.) A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk, és szirupot főzünk belőle.
2.) Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és belekeverjük a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat.
3.) Lefedjük, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tároljuk. (ez idő alatt minden reggel és este átkeverjük az egészet)
4.) A hét leteltével literenként 1 késhegynyi szalicilt keverünk a fazékba, majd leszűrjük és jó alaposan kimosott üvegekbe töltjük a kész szörpöt. Parafa dugóval lezárjuk, és eltesszük a spájzba - fogyasztásig.

Mely betegségekre alkalmazhatjuk a bodzát?

Lázzal járó megbetegedések és influenzás fertőzések esetén.

A náthával és lázzal járó megfázásra és influenzára nagyon találó az a frappáns mondás, hogy "kezeléssel együtt egy hétig tart, kezelés nélkül pedig hét napig".
Ha sikerült elkapnunk a rengeteg bosszúságot okozó influenzavírusok egyikét, akkor nincs mit tennünk, át kell vészelnünk a betegséget. (Szigorú ágynyugalom, bőséges folyadék- és vitaminpótlást ajánlott!) A betegséget nehézfegyverzettel, azaz antibiotikummal úgysem lehet megszüntetni.
A bodzából előállított izzasztó készítmények és teák enyhülést hozhatnak azáltal, hogy megteszik az első lépést a gyógyulás irányába, azaz a szervezet saját védekező erőinek mozgósításával megkezdődik a méregtelenítés.

A felső légutak gyulladása esetén.

A kiváltó ok lehet meghűlés vagy vírusfertőzés, de különféle vegyi ingerek illetve egyes ragályos betegségek is kiválthatják a hörgők gyulladását. A megfázással járó enyhe tüneteket mindannyian jól ismerjük, de vigyázzunk, semmi esetre sem szabad lábon kihordani. A krónikussá vált broncitist (hörghurutot) komolyan kell venni. Ebben az esetben már nem segít a bodzakúra!

A veseműködés zavara esetén.

A veseműködés zavarát kiváltó okok igen sokfélék lehetnek: a húgyutak megfázása következtében a vizeletkiválasztás fájdalmassá válik, valamint narkózis és bizonyos gyógyszerek, illetve olyan vírusos megbetegedések, mint pl. a hepatitisz is állhatnak a háttérben. (A tünetek tartóssá válása esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!)
Először próbálkozhatunk az enyhén vízhajtó bodzavirág teával. Az adagolással legyünk óvatosak! A legjobb, ha más gyógynövényekkel együtt alkalmazzuk, mert az erős vízhajtás következtében szintén vesegyulladás alakulhat ki.

Diabetes mellitus esetén.

A cukorbetegség a glükózanyagcsere zavara, amely különböző formákat ölthet. Az orvosok a vércukorértékek, a vizeletben kimutatható cukor vagy az inzulinhiány alapján könnyen fel tudják állítani a diagnózist.
A diabétesz jellegzetes tünetei a gyakori vizeletürítés, testsúlycsökkenés, fáradékonyság, a férfiaknál a potencia-, nőknél a menstruációs zavarok. A betegség örökletes eredetű is lehet.
A homeopátiás bodzakészítményekkel történő kezelés a fent említett tünetekből adódik: a bodza méregtelenítő, immunválaszt serkentő, ellenálló képesség fokozó és erősítő hatású.

FIGYELEM! A bodzának több fajtája van, ezek közül a fekete bodza virága és termése ehető, de a gyalogbodzának minden része mérgező!

Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3–10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.
Az ehető bodza virágában nincs piros szín, csak fehér és sárga.

A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, és sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el. A portokok pirosak. A növény termése felfelé áll.

Cikkünk Hanspeter Hemgesberg: A bodza mint természetes gyógyszer című könyve alapján született...

Innen: www.astronet.hu
www.levendulamagazin.hu

Forrás: https://www.facebook.com/HaztajitAzAsztalra?ref=ts&

Kép mentése: http://marietta-szpsg.blogspot.hu/2012/05/bodzavirag.html

TOP 5