Skip to main content

Mahatma Gandi egyszer arról beszélt, hogy egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik. Érdekes felvetés. Természetesen egyetértünk a bölcs filozófussal, ugyanakkor megkérdezzük, milyen következtetést lehet levonni abból, ha egy állam nem bánik megfelelően az állampolgáraival.

Történt uis, hogy egy ferences rendi szerzetes megelégelte azt, hogy sok gyermek árván él az utcán, és tenni akart ellene valamit. Egy emberként egy állammal szemben azonban nem mutatkozott sok az esély. Vagy mégis?

Hősünket több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol szembesült a nemkívánatos jelenséggel. Mást valójában nem tehetvén, oltalmába fogadva néhány utcagyereket, a lakatot leverve egy elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költözött. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza, - mert róla van szó -, az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.

Mi is következett ezután?

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára tevékenységét elismerik egész Erdélyben, Romániában és Magyarországon is. Az alapvető életfeltételeken kívül (ruha, étel, stb.) taníttatásukkal is foglalkozik, melybe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik.

Minden elismerésünk Böjte atyáé humánus cselekdetéért és az eset óta folytatott missziójáért. De nem csak azért, mert kiváló példát mutatott másoknak, hogy is, milyen humánusan lehet élni, hanem azért is, mert cselekedte jól mutatja, milyen egyszerű megoldásokkal lehet a komoly problémákat kezelni, ha az ember akar.

Nyilván nem véletlen, miért írom ezt. Ilyen megoldásokra van szükség akkor is, ha meg szeretnénk valósítani a fenntartható fejlődést. E célból az "emberi tényezőn" kell elsősorban változtatni, mára elavult gondolkodásunkat kell gyökerestől megváltoztatni. Az egoizmus, a profitéhség helyett a kopperációra, a szeretetre és a szolidaritásra kell törekedni. Mindehhez sokat lehet meríteni a vallásból, a filozófiából és az ökoetikából. Ez történt Böjte atya esetében is, amikor kérlelhetetlen etikájával felülírta jogot.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6jte_Csaba

TOP 5