Skip to main content

Az elmúlt hetekben nagy felháborodást váltott ki a kutyatulajdonosok körében a szabálysértési törvény tervezett módosítása, amely szerint büntethető lett volna a póráz nélküli kutyasétáltatás bel- és közterületen.

A pórázkérdés régi vita a kutyások és nem kutyások között, de az ebtartók véleménye is megoszlik róla. A kutyások egy része is úgy gondolja, szükség van a pórázra, mert a kutyában nem mindig lehet megbízni. Szerintük a kutyafuttatók számának növelésével lehetne ellensúlyozni a kötelező pórázhasználatot.

Botka Tímea, az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület elnöke úgy gondolja, nem csak a kutyatartókat kellene megtanítani a kutyával való együttélésre és az állat testbeszédére, hanem azokat is, akik nem tartanak kutyát. Az egyesület elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: szakmai egyeztetés után a belügyminisztérium úgy döntött, kiveszi a törvénytervezetből a pórázhasználat kötelezővé tételét.

Jelenleg a szabálysértési törvény szerint a vadászati és természetvédelmi területen, a kormányrendelet szerint belterületen és természetvédelmi területen, az önkormányzati rendeletek szerint pedig bel- és közterületen kötelező a pórázhasználat. A belügyminisztérium rendelete a legmagasabb rendű, tehát azt kell figyelembe venni, ezzel azonban joghézag keletkezett, s e szerint a póráz használata nem kötelező, magyarázta az egyesületi elnök. A közterület felügyelők ötvenezer forintra büntethetik azt a tulajdonost, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, a joghézag miatt azonban, ha ez előfordul, bíróság dönt a kérdésben.

Miklós István, a Budapesti Közterület Felügyelet szolgálati igazgatóhelyettese megerősítette, a jogi szabályozás rendkívül szerteágazó, a kormányrendelet ugyan kimondja, hogy közterületen pórázon kell vezetni a kutyát, viszont semmilyen szankciót nem határoz meg arra az esetre, ha valaki ezt megsérti. Miklós István elmondta, 2012 áprilisa óta nem is szabtak ki bírságot, mert a jogszabály a Felügyelet megítélése szerint ezt nem teszi lehetővé.

A szájkosár használatával kapcsolatban Miklós István elmondta: a jogszabály úgy fogalmaz, hogy a harapós kutyát szájkosárral lehet közterületre vinni. Ez a fogalom azonban a szakmán belül is nagyon vitatott, nehéz ugyanis pontosan definiálni, hogy mely kutya számít harapósnak. Ha valaki tömegközlekedési eszközön utazik kutyával, ott fel kell tenni a szájkosarat, mert szűkebb, veszélyeztetettebb helyen van az állat, s a reakciói is kiszámíthatatlanabbak.

Korom Gábor kutyatréner, a Tükörmódszer kidolgozója azt hangsúlyozta, a kutya és a gazdája egy párost alkot. A tudatos kutyatartónak sokkal kevésbé van szüksége a pórázra, inkább csak zsúfolt tömegközlekedési helyzetben veszik elő, más területeken azonban póráz nélkül is képesek arra, hogy biztonságosan közlekedjen a kutyájukkal, előre tudják ugyanis, hogy kedvencük milyen helyzetekben hogyan reagálhat. Az mindenképpen elmondható, hogy az a kutya, amelyet póráz nélkül tartanak és fegyelmezett, sokkal harmonikusabban él együtt a környezetével, mint az, amelyik pórázon van, és őrjöngve közlekedik a parkban.

A megoldást Korom Gábor szerint az jelentené, hogy az autóvezetéshez és a jogosítványhoz hasonlóan, a kutyatartáshoz is kellene egy mérce, amely szerint meg lehetne mondani, hogy egy kutya-gazda páros kimehet-e felelősséggel a közterületre, és nem veszélyezteti a környezetét. Arra is szükség lenne, hogy a kutyatartók elfogadjanak egy etikai kódexet, amelyet a Tükörmódszer meg is jelentetett egy nyílt levélben, s amely olyan pontokat tartalmaz, mint a kutyaürülék eltakarítása vagy, hogy a parkban sétálókat ne zavarják a kutyások.

Arra a hallgatói felvetésre, hogy nagyobb testű kutyákat szinte állatkínzás panellakásban tartani, Korom Gábor úgy reagált: a kutyának valóban jó a kertes ház, de ennél is fontosabb, hogy megfelelő szociális környezetet biztosítsunk a számára, hiszen a kutya lételeme a közösség. A tréner szerint nem túlzás azt állítani, hogy a kutya családtag, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem ember, ismerni, tisztelni és kontroll alatt kell tartani az ösztöneit. A póráz nem alkalmas arra, hogy a kutya ösztöneit kordában tartsuk, csupán a probléma megkerülését jelenti.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/hazai/nagy-volt-a-felhaborodas---erre-kell-ugyelniuk-a-kutyatartoknak.html

TOP 5