Skip to main content

Magyarországon 2011-ben 853 állatkínzással kapcsolatos esetből mindössze 40 került bírósági szakaszba. A valódi esetek száma azonban ennek a többszöröse is lehet, de nincs megfelelő statisztika, hiszen magas a látens bűnözés aránya. A statisztika javítása érdekében a Büntető Törvénykönyv megfelelő módosítását és szigorítását sürgetik civil szervezetek, mert úgy gondolják, hogy a büntetőjogi norma nem kellően szabályozza a védeni kívánt életviszonyt.

A jogi szabályozás kellő kialakítása mellett alapvető problémát okoz sok esetben az is, hogy nehéz kideríteni, ki követte el a bűntetteket hazánkban. A Hollandiában és az Egyesült Államokban sikeresen működő állatvédelmi rendőrség, felismerve a probléma gyökerét, ebben jelentett megoldást, hisz a helyi viszonyokat jól ismerő nyomozó hatóság kellő felderítési adatokkal szolgált, eredményesen végezte és végzi ma is a munkáját. Erre tekintettel Magyarország is felállíthatna egy jól képzett, eredményesen működő szervezetet a civil szféra szerint.

Jelenleg a hazai non-profit szervezetek többségének elsődleges célja az állatkínzás visszaszorítása a Btk. megfelelő módosításával, majd második lépésként egy állatvédelmi rendőrség felállítása. Első körben tehát a Be Fair! Alapítvány és csatlakozó állatvédelmi szervezetek az állatkínzás jogi szabályozásának egyértelműbb kialakítását célozzák, e tárgykörben tettek javaslatot az illetékes minisztérium felé, melyről itt olvashat. http://www.utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/321-javaslat-az-allatkinzas-szigoritasara-a-miniszterium-fele-sokan-vagyunk-kevesen

Az OzoneNetwork hétfőn 22 órakor kezdődő Egyenlítő műsorának vendégei, a Be Fair! Alapítvány felkéréséből eljáró Dr. Baranyi Róbert ügyvéd, Pálinkás Viktóra, a Fauna Alapítvány munkatársa, és Bajomi Bálint, biológus mondják el véleményüket.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán: http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120301-egyenlito-90-adas-allatrendorseg.html

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5