Skip to main content

Európa-szerte mélyült a gazdasági válság a tavalyi év utolsó három hónapjában, főleg az eurózóna nagyobb gazdaságai teljesítettek az egyébként pesszimista előzetes várakozásokhoz képest is rosszabbul. Elemzők szerint távolodni kezdtünk az idénre várt fordulattól.

Az eurózóna gazdasága négy éve nem látott ütemben, 0,6 százalékkal esett vissza a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest. A Reuters által megkérdezett 61 közgazdász 0,4 százalékos átlagos csökkenést jósolt. A recesszió ezzel tartóssá kezd válni az eurótérségben, ugyanis ez volt a harmadik egymást követő negyedév, hogy visszaesést mértek − ráadásul gyorsuló üteműt. Az egész éves visszaesés mértéke tavaly 0,5 százalék volt.

Az Európai Unióban sem sokkal jobb a helyzet, igaz, itt a közös pénzt nem használó kisebb országok közül sokan messze felülteljesítették az átlagot. A 27 tagállamban az eddig ismert adatok szerint 0,5 százalékos volt a zsugorodás a megelőző negyedévhez képest.

Német fordulat

Különösen kiábrándító képet fest a közös térség korábban szinte egyedüli üdvöskéjének számító német gazdaság, ami a külső konjunktúra hanyatlása miatt a várt 0,5 százalékos visszaeséshez képest 0,6 százalékkal zsugorodott a negyedév során. Az exportszektor mellett a gépipari beruházások is elmaradtak az előzetes becsléstől, ami a tegnapi Eurostat-közlés után kifejezett pánikot keltett a piacon, az eurót fél százalékponttal nyomták le a dollárhoz képest.

Az aggodalom oka, hogy az év elejére várt fordulat most már korainak tűnik néhány befektető szemében, pedig ahogy arra az elemzői kommentek azért igyekeztek felhívni a figyelmet, a legfrissebb januári előretekintő PMI-indikátorok azt mutatják, hogy a német, sőt a spanyol és esetleg az olasz gazdaság is túljuthatott a nehezén.

Franciaországra ez kevésbé igaz, amely a tavalyi utolsó hónapban az előzetesen várt 0,2 százalék helyett 0,3 százalékkal zsugorodott, ráadásul az első két negyedévi adatot visszamenőleg módosítani kellett 0,1-0,1 százalékos csökkenésre. Emiatt a francia gazdasági miniszter jelezte, hogy lassabb lesz az idei kilábalás, és bajok lehetnek a deficitcél tarthatóságával, ami nyilván azt jelenti, hogy a növekedési pályát torzító költségvetési kiigazításra lesz szükség. Valószínűleg módosítani kell majd az idei évre tervezett 0,8 százalékos növekedési célon is.

A francia statisztikai hivatal közlése szerint az élelmiszeripart leszámítva valamennyi feldolgozóipari alágban súlyos visszaesést mértek, így a szektor az előző havi 0,9 százalékos növekedésről meredek, 2,3 százalékos mínuszba fordult. Olaszországban hatodik negyedéve esik a GDP, a tavalyi utolsó negyedévben 0,9 százalékos volt ennek mértéke, és mivel elhúzódó költségvetési korrekció van az országban, nem látszik, hogy mikor érheti el a gödör alját. Igaz, itt a február 25-i választásokat követő gazdaságpolitikai bizonytalanság nehezíti a pontos előrejelzést.

Enyhül a spanyol nátha

Spanyolországban két hete tették közzé a 0,7 százalékos negyedéves csökkenést, itt viszont jó hír, hogy az Európai Bizottság lazított a hiánypályán, így elméletileg idén stabilizálódhat a térség negyedik legnagyobb gazdasága, ami nyilván sokat segítene a szomszédos Portugálián is, ahol viszont majdnem 2 százalékkal esett a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék.

Bár a legfrissebb előrejelzések még azzal számolnak, hogy a német gazdaság az idei első negyedévben már növekedni fog, még az optimistább prognózisok is visszaesést várnak az eurótérségben. Ráadásul most a németek teljesítményét is szkepszis övezi. Bár az idei egész évre továbbra is növekedést vár Carsten Brzeski, az ING elemzője, a tegnapi adatok láttán azt közölte a Reutersszal, hogy borzalmas ez a teljes körű zuhanás, egyelőre nyoma sincs a stabilizációnak.

A német adatokat kiábrándítónak nevezte Anita Paluch, a Gekko Capital elemzője is, míg Jörg Kraemer a Commerzbanktól azt hangsúlyozta, hogy szerinte az adósságválság idén enyhülni fog és a globális konjunktúra is felívelő szakaszba válthat, ezért idén növekedés lesz az eurótérségben. Átmenetinek nevezte a visszaesés mértékét Andreas Rees, az Unicredit közgazdásza is, aki szerint Németország nem csúszik elnyúló recesszióba, hanem gyorsan kijön a gödörből. V alakú német kilábalást vár Christian Schulz, a Berenberg bank közgazdásza is.

Megosztott KKE

A kisebb országok vegyes képet mutatnak: Hollandia és Ausztria recesszióban ragadt, a közép-európai térségben viszont többek pozitív meglepetéssel szolgáltak, így növekedést mértek Szlovákiában, a Baltikumban, Bulgáriában, és meglepő elrugaszkodás történt Romániában is.

Lengyelország majd csak március 1-jén teszi közzé adatait, ami − már csak a méreténél fogva − fontos képet fog adni a térség egészének állapotáról. Magyarország mellett súlyos visszaesést az exportszektor gyengélkedése és a költségvetési kiigazítás miatt Csehország könyvelhetett el, itt 1,7 százalékos volt a csökkenés.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/melyrol_kell_felallnia_europanak.545397.html

TOP 5