Skip to main content

A zajok okozta hatások sokszor fel sem tűnnek egy egészséges embernek addig, amíg ezek az ingerek el nem érnek egy már kellemetlen szintet. A káros zajok ellen a legjobb védekezés, ha már az épület tervezésekor figyelünk a zajszigetelésre és a kivitelezés során sem tekintünk el a szigeteléstől. Néhány praktika.

Mindenki tapasztalhatta már, hogy amikor egy erős fejfájás kínoz bennünket, sokkal érzékenyebben reagálunk a zajokra, úgy érezzük egy-egy hangosabb hanghatáskor, mintha egyenesen a fejünkben kalapálnának. De a zajok akkor is hatnak ránk - akár egészségkárosító módon is - amikor még nem érzékeljük kellemetlenek.

A káros zajhatások ellen a legjobb védekezés, ha már az épület tervezésekor figyelünk a zajszigetelésre és a kivitelezés során sem tekintünk el - pl. költségcsökkentési okokból – a szigeteléstől. Klasszikus szigetelőanyag a régóta alkalmazott homok vagy a parafa is, aminek alkalmazását a régi belvárosi házakban is felfedezhetjük.

Sokkal zajosabb a kemény anyagokkal borított helyiség, mint a puhával. A beltér csendjét könnyebb megteremteni fa padlóval, a hangot tompító szőnyegezéssel, függönyökkel, mint járólapokkal, csempeborítású felületekkel. Ha erre már nincs lehetőségünk, több módszer is rendelkezésre áll az utólagos szigeteléshez. Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen hangok zavarnak bennünket: a léghangoknak nevezett utcazaj, kinti kiabálás, a szomszédból áthallatszó hangos beszéd, vagy a testhangoknak is hívott, közvetlenül a falat érő hanghatás, pl. a szög beverés, falfúrás, esetleg a szomszéd ugráló centrifugája, vagy a csövekben folyó víz. A lépéshangból léghang, és a falszerkezeteken keresztül testhang is lesz.

A léghangok kiszűrése az egyszerűbb feladat: az ajtók, ablakok hangszigetelése, pl. többrétegű üveggel, a keretek gumiszalagos tömítése, sokat javít a problémán. Segítség lehet egy redőny felrakása is.
A falak hangszigetelése tulajdonképpen egy újabb „fal” felhúzásával oldható meg legjobban. A laza szerkezetű anyag a legjobb szigetelő. A tartórácsok közé kőzetgyapotot teszünk, majd arra jön a gipszkarton fal. Érdemes több vékonyabb réteget használni, mint egy vastagot.
Szintén javasolt az eredeti fal és a kőzetgyapot között egy 1-2 cm-es légrést hagyni. Az utólagos szigetelés fontos feltétele, hogy ne maradjanak szigeteletlen rések, lukak a falban, mert az a szigetelés hatásosságát nagymértékben csökkentheti.

A zajszigetelés akkor a leghatékonyabb, ha a zajforrás felőli oldalon valósítjuk meg, ám erre az esetek többségében nincs mód, jobbára mindenki a saját oldalán próbál védelmet biztosítani a szomszédból átjövő zavaró zajoktól. Nem igaz az, hogy egy jó hőszigetelő anyag egyúttal jó hangszigetelő is, így semmiképpen nem ajánlott hungarocellt használni, mert az csak fölerősíti a zajokat. Akik családi házban élnek, az utcazajt eredményesen csillapíthatják kerítéssel, a ház elé ültetett örökzöld növényekkel, cserje sorral, amely éppen az ablakok magasságában lombosodik.

A tömör, falazott kerítések zajszűrő képessége jelentős, ám ha nem ilyen kerítésünk van, gyékénytekercs, vagy szélfogó háló kifeszítésével is kapunk némi védelmet az utca zajától és a közlekedésből adódó por is a portán kívül marad. A rácsos, kovácsoltvas kerítés esetében is lehet zajvédelmet jelentő megoldást alkalmazni, szép kivitelezésű többcellás polikarbonát lemezt kell e kovácsoltvas kerítés mögé helyezni, így a látvány is megmarad és az utcáról bejövő zajtól is megóvhatjuk magunkat.
További információ, és képek forrása >>>

Lakásunk zajszigetelésével kapcsolatos információkat is megismerhet a veszprémi ZöldLakban. A Diófa utca 3.-ban egy közel 100 éves romházból varázsolt környezetvédelmi lakossági bemutató központként funkcionáló ZöldLakot a Kör Alapítvány, melyre a környezet és energia operatív programból 47 millió forintot nyertek. A Magyarországon egyedülálló program lényege egy olyan zöld lakás létrehozása, és öt éven keresztül bemutatóközpontként való üzemeltetése, ahol a látogatókkal működés közben megismertetik azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyekkel gazdaságosabbá, hatékonyabbá, zöldebbé tehetik a saját lakásukat. Nem drága, csúcsminőségű beruházásokra kell gondolni, hanem olyan megfizethető megoldásokra, amelyeket bárki megtehet, kialakíthat. A bemutatandó praktikák mellett részletes leírás is található számításokkal, hogy mindenki tudja, mivel járhat otthonának környezetbarátabbá tétele.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/02/17/haztartasi-zajcsokkentes

TOP 5