Skip to main content

A tavalyi év végén az amerikai költségvetési szakadék lehetősége elhárult azt követően, hogy a vezető pártok megállapodásra jutottak. Azonban több probléma is a felszínen maradt, amik megoldásra várnak. Ezekkel kapcsolatban fogalmazta meg várakozásait Gary Shilling a világ egyik legelismertebb közgazdásza, aki recesszióra, és 42 százalékos visszaesésre számít az amerikai részvénypiacon. Várakozásait 9 ponttal támasztotta alá a közgazdász - írja a MarketWatch.

1. Alacsony fogyasztói kiadások 


Az amerikai fogyasztók visszafogják kiadásaikat, ami negatívan hat majd a hazai kiskereskedelemre, mely az amerikai GDP 70 százalékát adja. Még nagyobb problémát fog mindez okozni azoknak a külföldi országoknak, ahol az amerikai piac felé történő exportálás a domináns. 

2. Hitelleépítések 

A fogyasztók és a vállalkozások egyaránt a kiadásaik csökkentésére, meglévő hiteleik visszafizetésére fognak koncentrálni, így el lehet felejteni a bővülést, növekedést és ennek következtében a bikákat a részvények piacán. 

3. Korlátozó új szabályozás 

A fejlett országokban egyaránt a szabályozások szigorítása jelent meg, mint legfőbb irányvonal, ez Shilling szerint azonban csak arra jó, hogy a korrupciót támogassa, és visszaszorítsa az innovációt és a hatékonyságot.

4. Az árupiacok zuhanása 

Azzal párhuzamosan, ahogy a növekedés lassul és helyébe a recesszió lép, visszaesik majd a kereslet az áruk piacán, ezzel csökkenő árakat indukálva. A legnehezebb helyzetben azok az országok lesznek, ahol elsődleges szerepe van a vetőmag, fémek és az olaj exportjának. Ezekben az országokban a zavargásokat és forradalmak kirobbanását sem lehet kizárni. 

Nagy zuhanást jósol a neves közgazdász

5. Kormányzati kiadások csökkentése 

A fejlett országok takarékossága, a költségvetési kiadásaik csökkentése negatívan hat majd a GDP-re világszerte, ennek következtében a legnagyobb bajban azok a polgárok lesznek, akik a szociális védőháló előnyeit élvezik.



6. A protekcionizmus negatívan hat a kereskedelemre és a növekedésre 

Shilling egy kérdést tesz fel a protekcionizmussal kapcsolatban "segíti a kereskedelmet és a növekedést?". Majd azonnal meg is válaszolj, nem. 

7. A túlkínálat miatt csökken a befektetés a lakáspiacon 

Az amerikai lakáspiacon jelenlévő túlkínálat visszaszorítja a keresletet, és nyomasztóan hat majd azokra az emberekre, akiknek szembesülniük kell befektetéseik leértékelődésével. 

8. A defláció csillapítja a növekedést 

Ennek hátterében az áll, hogy a deflációs környezet óvatossá teszi a befektetőket, akik arra várnak, hogy az árak még lejjebb kerülnek és olcsóbban tudjanak vásárolni. 

9. Az amerikai kormány problémái 

A Washingtonból érkező csökkenő pénzmennyiség komoly problémákat fog okozni a közigazgatás minden szintjén. Nehéz helyzetbe kerülnek a helyi közösségek, az államok és a nemzet is, és ez csökkenti az USA befolyását világszerte. 

Nagy zuhanást jósol a neves közgazdász

Shilling az amerikai Stanford Egyetemen szerezte közgazdasági diplomáját. Olyan neves intézmények alkalmazásában állt, mint az Amerikai Jegybank vagy a Bank of America azt megelőzően, hogy 1978-ban megalapította saját vállalatát az A. Gary Shilling & Companyt. Fiatal éveiben dolgozott a Merrill Lynchnél és az Exxon Mobil jogelődjénél a Standard Oil Co.-nál, ahol az USA és Kanada gazdaságának elemzését és ezen országok gazdasági folyamatainak előrejelzését irányította. Gyakran publikál a sajtóban, olyan neves újságban, mint a Forbes jelennek meg cikkei. Ezen kívül gyakori szereplője rádiós és tv-s műsoroknak. Kiváló előadói képességének köszönhetően sok meghívást kap hazai és nemzetközi konferenciákon való szereplésre. Hírnevét 1969-ben alapozta meg, amikor az elsők között ismertette nézeteit a közelgő recessziót illetően, ezek a várakozások a 30-as évekhez hasonló visszaesést jósoltak világszerte. Az 1973-as események és az azt követő folyamatok Shillinget igazolták. Az Institutional Investor két alkalommal választotta a Wall Street legjobb közgazdászává. A Futures magazin az ország legjobb árupiaci szakértőjeként nevezte, míg 2003-ban a MoneySense a harmadik legjobb részvénypiaci elemzőként rangsorolta.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/nagy_zuhanast_josol_a_neves_kozgazdasz.178110.html?utm_source=index_main&

TOP 5