Skip to main content

Hódmezővásárhely - Öntevékenységre, aktív társadalmi szerepvállalásra és egyéni készségeik kibontakoztatására, fejlesztésére ösztönzik a hátrányos helyzetű fiatalokat a hódmezővásárhelyi Ötletfa Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában.

Idén tavasszal, a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület, az „Ötletfa – összefogás a telepen élő fiatalok aktivizálásáért" projektje keretében ifjúsági információs és tanácsadó irodát hozott létre z egykori Hajnal utcai tanoda épületében.

A vásárhelyi Ötletfa Irodában dolgozók a fiatalok támogatása, informálása mellett nagy figyelmet fordítanak a különböző önsegítő módszerek megismertetésére, valamint a hátrányos helyzetűek társadalmi aktivizálására.

- Több ifjúságsegítő szervezet is működik a régióban, melyekben más-más területek válnak hangsúlyossá. Nálunk a társadalomtudatos gondolkodásra, a produktív közösségi életre való ösztönzés áll a középpontban. Emellett igyekszünk olyan készségeket kifejleszteni a fiatalokban melyek fogékonnyá teszik őket, mind a közvetlen közösségüket érintő, mind a világban globálisan jelen lévő problémákra. A foglalkozásainkon szó esik a pályaválasztás, a társadalmi mobilitás nehézségei mellett olyan egyetemes témákról, mint az éhezés, a szegénység, a hátrányos megkülönböztetés vagy az erőszak - mondta el Nagy Terézia, szociológus, az Ötletfa projekt szakmai vezetője, a DARKTE alelnöke.

Az irodában, a projektvezető mellett két ifjúságsegítő és egy szociális munkás dolgozik, akik iskolai illetve személyes, utcai felkereséssel próbálják bevonni a fiatalokat. - Nem mindig sikerül az iskolákon keresztül megfognunk a gyerekeket, így a különböző rendezvényeken, valamint az utcán, a köztereken is megkeressük őket. Elsősorban a 12-29 év közötti korosztály tartozik a célcsoportunkba, de ha ennél fiatalabbak vagy idősebbek jönnek el hozzánk, nekik is igyekszünk segíteni.

Az irodában kreatív programokkal, kézműves játékokkal, barkácseszközökkel, szabadon használható internettel, sportolási lehetőséggel, társasjátékokkal, illetve ún. alacsonyküszöbű szolgáltatásokkal (ezen belül szociális és pályaorientációs tanácsadással, információszolgáltatással) várják a fiatalokat. Mindezek mellett, hétről-hétre különböző tematikus napokat tartanak, amikor is a filmvetítésekkel, beszélgetésekkel egybekötött csoportos foglalkozásokon egy-egy társadalmi jelenséget, problémát járnak körül.

- Az Erőszakmentesség Világnapján, videóriportokon keresztül dolgoztuk fel a tragikus körülmények közt elhunyt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata ügyét, de több, a saját, mindennapi életükben előforduló konfliktushelyzetet is megvizsgáltunk. Emellett megemlékeztünk többek közt a Menekültek Világnapjáról, az ENSZ Nemzetközi Békenapjáról, illetve a roma holokauszt emléknapjáról. A környezetvédelem jegyében több újrahasznosító programunk is volt. A Hold napján tartott késő délutáni rendezvényen a résztvevők egy láthatatlan szobában próbálhatták ki, milyen a vakok élete. A tematikus Harry Potter héten pedig a történetek kapcsán olyan alapvető emberi erényekről beszélgettünk, mint a hősiesség vagy az igazságosság - árulta el az Ötletfa Iroda vezetője.

Azt is hozzátette, novemberben tematikus hónapot tartanak, ahol az egyes programok Martin Luther King „Van egy álmom..." kezdetű gondolatai köré épülnek majd.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/otletfa_a_fiatalok_tamogatasara/2302423/

TOP 5