Skip to main content

Astribot S1: A következő generációs mesterséges intelligencia robotasszisztens olyan háztartási feladatokat végez el, amelyeket senki sem akar megcsinálni. 

A kínai Astribot startup hivatalosan is bemutatta legújabb alkotását, az S1 humanoid robotot egy videóban, mely a gép lenyűgöző háztartási képességeit mutatja be. Az S1 gofrit készít, macskát etet, teát szolgál fel, és még kosarazik is, ha kell.

hirdetés

Egyedi tervezés háztartási feladatokhoz

Sok humanoid robottal ellentétben, melyek a kétlábú mozgásra összpontosítanak (az iparban), az S1-et kifejezetten háztartási feladatokhoz tervezték. Kerekes alapja van, és egyetlen rugalmas "lába", mely a térdnél hajlik, ez megbízhatóbb és egyszerűbb megoldást kínál. A robot nem kizárólag akkumulátorról működik, mivel a videóban láthatóan áramforráshoz van csatlakoztatva.

A humanoid robot specifikációi

Az S1 legnagyobb sebessége körülbelül 6,8 méter másodpercenként. Mindkét karja hét szabadságfokkal rendelkezik, és akár 10 kilogrammos terhelést is elbír. A hagyományos humanoid kéz helyett az S1 kettős ujjú fogóval van felszerelve, amely lehetővé teszi számára különféle összetett feladatok elvégzését is. Az S1 mesterséges intelligencia vezérelt képességei lehetővé teszik számára, hogy tanuljon és alkalmazkodjon, így ügyesen végzi el az olyan feladatokat, mint a porszívózás, a harcművészetek oktatása és a háziállatokkal való játék.

Az Astribot S1 humanoid robotot úgy tervezték, hogy kiválóan teljesítse a különböző háztartási feladatokat, kiemelve sokoldalúságát és fejlett mesterséges intelligencia alapú képességeit, melyek közül a gyártó párat be is mutatott.

Háztartási feladatok

Főzés: Az S1 könnyedén készít gofrit, minden lépést gondosan végrehajtva, a tészta kiöntésétől kezdve a gofri megfordításáig egy zökkenőmentes csuklóforgással. Amikor a gofri elkészült, kiveszi és tányérra helyezi.

Tea készítés: Kiválóan teljesít a kung fu tea készítésében, különböző eszközök és anyagok kezelésében, amelyek különböző érzékenységet igényelnek. A robot képes menet közben módosítani fogását és erejét, hogy elkerülje a törékeny tárgyak, például a kerámia csészék károsodását, miközben megtartja az irányítást az erősebb, például a nehezebb fémkancsók felett.

Takarítás: Profi a porszívózásban és más takarítási feladatokban, biztosítva a tiszta lakóteret.

Háziállat gondozása: A robot képes etetni a háziállatokat, például a macskákat.

Szabadidős tevékenységek

Sport: Az S1 kosarazik, bemutatva ügyességét és koordinációját. Képes Wing Chun harcművészetet is gyakorolni, kiemelve mozgásának összetettségét és rugalmasságát.

Zene: Az S1 összetett zenei darabokat is előad, például játszik a yangqin nevű hagyományos kínai cimbalmon. Ez a feladat pontos ütésvezérlést és az eszköz visszajelzéséhez való alkalmazkodási képességet igényel, kiemelve a robot fejlett érzékelési integrációját.

Bemutatók és tanulási potenciál

A bemutató videó állítása szerint minden felvétel valódi, és normál sebességgel rögzítették, teleoperáció nélkül. Bár az S1 képességei lenyűgözőek, a cég még nem nyújtott részletes információkat a hardver specifikációkról vagy a robot tanítására használt mesterséges intelligencia tanulási módszerekről.

Kereskedelmi forgalomba hozatal és valós tesztek

Bár a robot képességeinek bemutatása lenyűgöző, fontos megjegyezni, hogy a videó gondosan kiválasztott feladatokat mutat be, amelyeket ellenőrzött környezetben végeztek. Az S1 valós teljesítménye és alkalmazkodóképessége még tesztelésre vár, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogyan fog működni a mindennapi élethelyzetekben.

Kapcsolódó anyagok:

Már 2025-ben tömeggyártaná a humanoid robotokat Kína

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Midjourney

TOP 5