Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A kínai Shijiazhuang-i Nemzeti Védelmi Egyetem újabb áttörést ért el a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásában, amikor bemutatták legújabb fejlesztésüket: egy MI-alapú tábornokot.  

Az AI-tábornok célja, hogy optimalizálja a hadsereg stratégiai és taktikai döntéshozatalát, csökkentve az emberi tévedések lehetőségét és gyorsítva a reakcióidőt kritikus helyzetekben, írja a kubnews.ru.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Funkcionalitás és képességek

Az MI-tábornok jelenleg egy számítógépes szimulációban működik, ahol különböző katonai szituációkban tesztelik. A rendszer képes önállóan stratégiai döntéseket hozni, figyelembe véve a valós idejű adatokat és környezeti tényezőket. Egyedülálló tulajdonsága, hogy érzelemmentesen és objektíven reagál, ami különösen fontos a stresszes és gyors döntéshozatalt igénylő helyzetekben.

Feledékenység és realizmus

Érdekes módon az MI-tábornok programozott „feledékenységgel” is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy szándékosan korlátozott memóriakapacitása van bizonyos információk tárolására, így hasonlóan viselkedik, mint egy emberi parancsnok, aki nem tud minden részletet folyamatosan fejben tartani. Ez a tulajdonság realisztikusabbá teszi a szimulációkat és az MI döntéshozatali folyamatát.

Jövőbeli kilátások

Bár az AI-tábornok egyelőre csak szimulációkban működik, a fejlesztők optimisták a jövőt illetően. A technológia továbbfejlesztésével és valós környezetben történő tesztelésével a kínai hadsereg reméli, hogy hamarosan ténylegesen bevethető lesz a harctéren is. Az MI alkalmazása a katonai stratégia terén jelentős előrelépést jelenthet, növelve a hatékonyságot és minimalizálva az emberi veszteségeket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A világ első AI kórházában naponta 3000 embert tudnak kezelni a robot orvosok

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gordon Taylor képe a Pixabay -en.

TOP 5