Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A robot orvosok, amelyeket mesterséges intelligencia (MI) vezérel, képesek lehetnek arra, hogy rövid idő alatt több ezer beteg ellátását biztosítsák. 

Ez egy olyan teljesítmény, amely az emberi orvosok számára évekig tartó munkát jelentene, írja az Interesting Engineering.

hirdetés

A technológiai fejlődés új korszakot nyitott az egészségügy terén, ahol a MI alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. A cél az, hogy a MI segítségével személyre szabottabb orvoslás valósuljon meg, elősegítve a betegségek előrejelzését, a gyógyszerfejlesztést, és támogatva az orvosi diagnosztikát.

Nemrégiben a kínai sajtóban megjelent hírek szerint egy új, MI alapú kórházváros koncepciót dolgoztak ki, ahol a virtuális betegek ellátását MI orvosok végzik. Ebben a digitális világban a MI által vezérelt avatárok látják el az orvosok és ápolók szerepét, képesek önálló döntéshozatalra és interakcióra.

A kutatók egy 14 MI orvosból álló csoportot hoztak létre, amelyek a diagnózisok felállításától kezdve a kezelési tervek kidolgozásáig minden feladatot ellátnak, míg a napi gondozást négy MI ápoló végzi.

Ezek a MI rendszerek a betegellátás teljes folyamatát modellezik, a kezdeti konzultációtól a kezelésig és a beteg utánkövetéséig.

De miért van szükségünk MI orvosokra?

A Tsinghua Egyetem által fejlesztett Agent Hospital projekt két fő célt szolgál: az egyik a „valós“ orvosok és orvostanhallgatók oktatása, a másik pedig a MI orvosok fejlesztése és tesztelése.

Az első célkitűzés szerint a virtuális betegekkel való gyakorlás lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy kockázatmentesen fejlesszék képességeiket, csökkentve a hibák esélyét a valódi klinikai környezetben.

A második cél a MI orvosok képességeinek fejlesztése, hogy a szimulált környezetben tanulva javíthassák diagnosztikai és kezelési módszereiket.

Az adatok biztatóak

AGlobal Times  jelentése szerint az Agent Hospital MI orvosai lenyűgöző pontosságot értek el az amerikai orvosi vizsgákon, és a kutatók szerint ezek a MI orvosok képesek lehetnek napok alatt több ezer beteg ellátására, ami az emberi orvosoknak évekbe telne.

A MI kórházváros továbbá képes lehet a különböző orvosi helyzetek, például fertőző betegségek kitörésének szimulálására és előrejelzésére.

Liu Yang, a Tsinghua Egyetem kutatócsoportjának vezetője szerint az MI kórházváros forradalmasítani fogja a betegellátást, jelentős előnyöket hozva mind az egészségügyi szolgáltatóknak, mind a lakosságnak.

Yang elmondása szerint a projekt már a gyakorlati megvalósítás küszöbén áll, és a cél, hogy 2024 második felére teljesen működőképes legyen. Ez a fejlesztés új lehetőségeket nyithat meg az orvoslás és az egészségügyi ellátás terén, és új távlatokat nyújthat a betegségek kezelésében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Tudósok lefagyasztottak egy férfit Ausztráliában, hogy később feltámasszák

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by freepik

TOP 5