Skip to main content
nulla energiaigény építkezés 2024 halasztás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ez már nem az első halasztás, most 2022 helyett 2024 nyarától nem lehet majd használatba vételi engedélyt adni a követelményeknek nem megfelelő épületekre

Visszamenőleges hatály

Lázár János építési és beruházási miniszter szokatlan, szombat este közzétett rendelete szerint az engedményt a kormány július 1-ig visszamenőleg érvényesíti, az eddigi átmeneti szabály ugyanis csak június 30-ig volt hatályban − írta meg a hvg.hu.

hirdetés

Az eredetileg 2015-ben megszabott és 2021 elejétől életbe léptetni tervezett szabály bevezetését előbb fél, majd aztán még egy évvel halasztották el, de idén június 30-án életbe lépett volna, vagyis ettől kezdve csak olyan lakóépületek, családi házak kerülhetnek használatba, amelyek teljesítik a közel nulla energiaigény elvárásait.

Az erről szóló jogszabály pontosan megszabja a szerkezeti elemek, falak, ajtók, ablakok hőátbocsátási tényezőjét, a hőveszteség megengedhető mértékét, a gépészeti megoldásokra és a felhasznált energiahordozókra együttesen vonatkozó energetikai értéket.

Ezt a nyári határidőt tolták most ki újabb két évvel, a rendelet visszamenőleg hatályos. Ez ezúttal nem jogellenes, mert az építtetőknek kedvező változást jelent, és ilyen esetben szabad visszamenőleges hatályú szabályt alkotni.

Más kérdés, hogy ez az engedékenység éppen az egekbe emelkedett földgázárak és más fűtési költségek idején nehezíti az energiatakarékosságot.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ralph képe a Pixabay -en.

TOP 5