Skip to main content
tűzifaprogram ár igény jelentkezés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Személyesen, telefonon és e-mailben is van lehetősége a lakosságnak jelezni igényét a hatósági áras tűzifaprogramba, melynek részleteiről Nagy István agrárminiszter számolt be

Igénylés, jelentkezés

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, az erdőgazdaságoknál már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni – adott tájékoztatást az Agrárminisztérium.

hirdetés

Nagy István agrárminiszter a közleményben jelezte, hogy a döntéssel a lakosság maximált áron juthat tűzifához, amivel sok család a gázfűtést is kiválthatja.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján

A tárcavezető közölte: Európában energiaválság alakult ki az orosz–ukrán háború, illetve a szankciós politika miatt, emiatt volt szükség arra, hogy a kormány megteremtse azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, fával is lehessen fűteni a gáz helyett.

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifarészét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik

– tette hozzá Nagy István, hangsúlyozva, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását, továbbá a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti.

A megrendelt tűzifamennyiség készleteivel rendelkező erdőgazdaságok egyúttal az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, az átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Nagy István közléséből az is kiderül, hogy a tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

Árak

Mint fogalmaznak, a programban a hengeres tűzifa egységes maximált, a forgalmi adót is tartalmazó tűzifa ára fajtánként, erdei köbméterenként a következő:

  • Keménylombos: 30 000 forint
  • Lágylombos: 19 000 forint
  • Fenyő: 19 000 forint 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a szeptember 8-i Kormányinfón jelentette be, hogy az energetikai nehézségek enyhítése érdekében a kormány tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdet.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Pexels képe a Pixabay -en.

TOP 5