Skip to main content

 

Kína jó úton halad, hogy megelőzze az Egyesült Államokat és többi riválisát a lítiumért folytatott globális küzdelemben és ezzel hossző időre bebetonozza vezető pozícióját az elektromos autók piacán.

Jelenleg az ázsiai ország felel a világon értékesített elektromos és hibrid autók feléért, de ennél sokkal nagyobb is lehet még a piaci részesedésük.

hirdetés

A második legerősebb iparral rendelkező Kína, tovább akarja növelni a lítiumimportot, annak érdekében, hogy az ország határain belül tartsa az elektromos járművek gyártását.

A lítium az elektromos járművek 99 százalékánál meghatározó összetevő, ezért a globális kereslet egyre nő. Emiatt a kínai vállalatok zsinórban kötik a megállapodásokat, amelyek segítségével biztosíthatják az ország számára a lítiumellátást.

Simon Moores, a Benchmark Mineral Intelligence igazgatója szerint, a lítium iránti növekvő kereslet már egy ideje elkezdődött, azonban csak az utóbbi 18 hónapban kapcsolt magasabb fokozatba a küzdelem.

 

Forrás: www.metalary.com

A kormányok és az autógyártók világszerte próbálnak elmozdulni a hagyományos meghajtású járművektől az elektromos autók irányba.

A lítium-ion akkumulátorok bizonyultak eddig a legjobb megoldásnak, hiszen sokkal több áramot képesek termelni, mint egy hagyományos akkumulátor.

Az elektromos kocsik iránti kereslet azután nőtt meg, hogy a népszerű dízelmotorokról kiderült, hogy sokkal jelentősebb a környezetre gyakorolt káros hatásuk, mint ahogyan azt a vezető gyártók állították. Ez adta meg a kezdő lökést és tolta el az egész ipart az új és tisztább energiaforrások irányába.

Peking lítium utáni hajszája szintén azt mutatja, hogy a világ egyik legszennyezettebb országa is igyekszik változtatni. A szakértők viszont úgy gondolják, hogy Kína elektromos forradalma inkább gazdasági, mint környezetvédelmi indíttatású.

Jay Jacobs a Global X igazgatója szerint az erős központi hatalom miatt, ha Kína úgy dönt, hogy szeretnének világvezetők lenni az elektromos járművek gyártásában, akkor nagy valószínűséggel el is fogják érni a céljukat.

Hozzátette, hogy nem csak a gyártásra fókuszálnak, hanem folyamatosan vásárolják is fel a lítiumot és támogatják az akkumulátor gyártókat is, annak érdekében, hogy maguk alá gyűrjék a piacot és ellenőrizzék az elektromos kocsik ellátási láncát.

A nyugati cégek még nem nagyon ébredtek fel ezen a területen. Akárcsak Peking, az Egyesült Államok és Európa is korlátozott számú lítium forrással rendelkezik, ezért ők is függnek az importtól. A lítiumot főleg Ausztráliában és Dél-Amerikában bányásszák.

 

A worldatlas.com 2014-es adatai alapján, Forrás: Origo

Néhány elemző attól tart, hogy az olyan elektromos autógyártók, mint a Tesla komoly akadályokba ütközhetnek a jövőben, ha Kína ilyen agresszíven folytatja a lítiumellátmány beszerzését. 

Jeffrey Christian a CPM Group ügyvezető igazgatója is arról beszélt, hogy a piac jelenleg nagyon leegyszerűsíti és félreérti az elektromos autók forradalmát. Valószínűleg több évtized kell majd a teljes váltáshoz, ha egyáltalán valaha bekövetkezik.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Lítium-termelő Dél-Amerikában, Forrás: CRU

TOP 5