Skip to main content

Komoly esélye van annak, hogy Ukrajna az Oroszország ellen tervezett szankciói részeként felfüggeszti az orosz gáz európai tranzitját. Ez azzal járna, hogy az európai vásárlóknak új szerződést kellene kötniük a Gazprommal, ami megoldhatatlannak látszik a tél beköszönte előtt.

A német kormány hétfőn arra kérte a kijevi vezetést, hogy vegye ki az Oroszország ellen tervezett szankciói közül az Európába irányuló gáztranzit leállítását - jelentette a Moscow Times. Steffen Saibert kormányszóvivő szerint Berlin biztos benne, hogy ezt a lépést, amelyről Arszenyij Jatszenyuk beszélt a múlt hét végén, nem teszik meg. Ha mégis úgy lenne, az az Európába szállított orosz gáz felét, a teljes uniós felhasználás tíz százalékát érintené.

Az ukrán gázmonopólium, a Naftogaz a kormány terveit kommentálva jelezte, hogy ha elfogadnák a tranzit felfüggesztését, az nem jelentené a szállítások leállását, hanem csupán azzal járna, hogy az európai vásárlóknak módosítaniuk kellene a Gazprommal kötött szerződésüket. Az uniós szolgáltatók jelenleg Ukrajna nyugati határán veszik át a gázt, ám a szankció elfogadása esetén a keleti határon kellene ezt megtenniük, majd külön szerződést kellene kötniük Ukrajnával a tranzitra.

Háromból kettőnek nem teszik

Ezzel elvileg megszűnhetne minden ukrán-orosz vita a tranzit kérdéséről, ami mellett a Naftogaz vezetői április eleje óta kardoskodnak. A Gazprom ekkor emelte az Ukrajnának szállított gáz árát a korábbi közel kétszeresére, ezer köbméterenként 480 dollárra. Az árvita eredményeként Oroszország jelenleg nem szállít gázt szomszédjának, így az ukrán fogyasztókat a korábban felhalmozott tartalékokból szolgálják ki. Ezek azonban a télre kimerülnek.

Az orosz félnek nem tetszik a gáz átadási helyének keletre tolása, mert ezzel elvesztené az ellenőrzést a gáz szállításának teles folyamata felett - mondják iparágai elemzők. A vásárlók szintén nem örülnek az ötletnek, mivel az oroszokkal kötött szerződéseik újratárgyalása bonyolult, hosszadalmas folyamat lenne.

PR-katasztrófa

Timothy Gordon Ash, a Standard Bank vezető feltörekvő piaci elemzője szerint az európaiak egyszerűen nem akarnak belekeveredni a zavaros orosz-ukrán gázügyekbe - derül ki a KiyvPost hírportálon megjelent írásából. Akárhogy alakul is azonban a jelenlegi vita, a tél közeledtével egyre aggasztóbbá válik a helyzet. Nem világos ugyanis, hogyan érinti majd az ukrán válság a tranzitszállításokat.

A szakértő szerint Kijev teljesen ki akarja zárni Moszkva beleszólását a tranzit ügyébe. Ha azonban akadozni fognak a szállítások télen, a legnagyobb felhasználás idején, az katasztrofális hatással lenne Ukrajna megítélésére az európaiak körében. Kijev gyorsan elveszthetné jelenlegi barátjai egy részét a nyugati országok fővárosaiban.

Kapcsolódó anyag: Nyugatiak vehetik meg az ukrán gázvezeték-hálózatot

Forrás

TOP 5