Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az e-textilek technológiájának fejlődése új szintre lépett, hiszen a Nottingham Trent Egyetem kutatói forradalmi áttörést értek el apró tintasugaras nyomtatott energiatárolók fejlesztésével.

Ezek az innovatív megoldások elősegíthetik az olyan okos ruházat fejlesztését és elterjedését, amelyben az energiagazdálkodás és az esztétika egyaránt szerepet kap, kiemelt fontosságú.

hirdetés

Ez a technológia lehetővé teszi az energiatárolók közvetlen integrálását a szövetekbe, ezáltal kiküszöbölve a külső akkumulátorok alkalmazását, melyek eleve nem „építhetők“ be a ruházatba, vagy a viselésük problematikus. A tintasugaras nyomtatás segítségével azonban apró, de nagy hatékonyságú energiatárolók, mikroszuperkondenzátorok kerülnek a ruhákba, így a viselhető technológia könnyebbé és kényelmesebbé válik.

A fejlesztés lehetővé teszi, hogy az elektródákat a ruhadarabok szövetére nyomtatva energiával lássák el a ruházatot, miközben azok teljes mértékben viselhetőek és moshatóak maradnak. A szuperkondenzátorok elektrokémiai úton tárolják az energiát, és a hagyományos akkumulátorokkal szemben olyan előnyökkel rendelkeznek, mint a gyorsabb töltés és kisütés, a hosszabb élettartam és a költséghatékonyság.

Mint ismeretes, az eddig kifejlesztett e-textíliák mint viselhető eszközök energiaellátása gyakran volt nehézkes, illetve a ruházat viselése csökkentette a komfort érzetét. Az új nyomtatott energiatárolók azonban rugalmasak, könnyűek, és a ruhák szerves részeként működnek. Ez azt jelenti, hogy az okos ruhák képesek lesznek energiát tárolni és felhasználni anélkül, hogy az viselőjük számára zavaró lenne.

A kutatás különös figyelmet fordít arra, hogy a tintasugaras nyomtatási technológia fenntartható és gazdaságos legyen, hiszen a textiliparban ez kulcsfontosságú szempont. A kutatócsapat szerint ez a megoldás a viselhető technológiák piacán mérföldkő lesz, különösen az egészségügyben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akár aksi használata nélkül is működhetnek a jövő okostelefonjai?

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Narcis Ciocan képe a Pixabay -en.

TOP 5