Skip to main content

 

Habár az EU már 2010-ben törvénybe foglalta az illegális halászat elleni törvényi és kereskedelmi fellépést, eddig túl sok változást nem ért el. Mindeközben a világ másik végén a papírgyártás és kereskedelmi szankciók érvényesítése helyett a tettek mezejére léptek.

Joko „Jokowi” Widodo csupán tavaly októberben került hatalomra Indonéziában, de nem sokat váratott magára, hogy választási ígéretét betartassa. Jokowinak, mondhatni elege lett a környezetet és a helyi gazdaságot megkárosító külföldi illegális halászokból, ezért radikális politikát hirdetett: elsüllyeszti az ún. betolakodókat. Becslések szerint tavaly körülbelül mintegy 5000 halászhajó tevékenykedett feketén Indonézia vizein, ezzel mintegy 20 milliárd dolláros kárt okozva a szigetvilágnak.

hirdetés
                

Tavaly év végén azonban Jokowi akcióba lépett, és elsüllyesztetett malajziai, vietnami, thaiföldi és fülöp-szigeteki hajókat, továbbá több tucatot lefoglaltatott. Emellett azt is deklarálta, hogy a nagyobb nemzetekkel szemben is fel fog lépni, beleértve Kínát is. Jokowi hozzátette, éveken keresztül tárgyaltak az alábbi országokkal, de szinte semmilyen eredményt nem hozott.

Az indonéz kormány szerint a cselekedetük törvényes, mind a helyi törvények, mind pedig az ENSZ tengerjogi egyezménye szerint is. A 2009-ben módosított indonéz halászati törvény kimondja, hogy „halászati ellenőrző hatóságok speciális akciókat hajthatnak végre, úgymint felgyújtása vagy elsüllyesztése a külföldi illegális halászhajóknak, ha erre elegendő bizonyíték áll rendelkezésre.” Hasonló törvény különben Ausztráliában is hatályban van. Természetesen a hajó teljes legénységét előtte evakuálják a hajóról, az emberi egészségben okozandó kár egyáltalán nem része a közbeavatkozásnak.

A cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5