Skip to main content

 

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát mérő, a jól teljesítőket virtuális kreditekkel jutalmazó mobilalkalmazást tesztelnek a finnországi Lahtiban.

Az applikáció valós időben, a sebesség alapján állapítja meg, hogy a felhasználó milyen közlekedési formát használ, és kiszámolja az adott utazással járó szén-dioxid-kibocsátást, a megtett távolságot és a felhasznált időt – idézi az MTI Anna Huttunen projektmenedzsert. 

Az olyan fenntartható utazási módok választásáért, mint a sétálás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés, a felhasználó virtuális krediteket kap, amelyeket az alkalmazás fenntartható szolgáltatásokat kínáló piacán tud beváltani. 

A CitiCAP nevű alkalmazást szeptember óta tesztelik a dél-finnországi városban.

A felhasználóknak egy minden héten újratöltődő, a város emissziócsökkentési céljaihoz igazított szén-dioxid-kibocsátási büdzséből kell megoldaniuk a közlekedést: a kassza az általuk választott utazási mód függvényében ürül. 

Jelenleg 300 önkéntes használja az applikációt, és a felhasználók száma folyamatosan növekszik. Huttunen szerint később üzleteket és cégeket is bevonnak a kezdeményezésbe.

Az Európai Bizottság júniusi bejelentése szerint Lahti nyerte el a 2021-es Európa Zöld Fővárosa címet egy olyan átfogó megközelítéssel, amely a levegőminőség javítását, a megfelelő hulladékkezelést, a fenntartható gazdasági növekedést és a környezettudatos innovációt is magában foglalja.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5