Skip to main content

Egy svéd kisváros, Uppsala nyerte el a Vadvédelmi Világalap (WWF) Egy bolygó városi kihívását (One Planet City Challenge).

 

A győztes a lengyelországi ENSZ klímacsúcson (COP24) mutatkozott be a WWF pavilonjában. Az innovatív megoldásokat és a fenntarthatóságot leginkább reprezentáló városok kihívására idén 132 ország 23 országa nevezett.

hirdetés

A városok a felelősek a globális szén-dioxid kibocsátás nagy részéért

A kihívás célja, hogy aktivizálja a városokat a klímaváltozás elleni küzdelemben. A WWF a szerdai tanácskozáson rámutatott, hogy a városokban élő lakosság száma 2050-re várhatóan 4,2 milliárdról 6,7 milliárdra nő. Az adat pedig nem véletlen:a városokban élők a felelősek a globális szén-dioxid kibocsátás mintegy 70 százalékáért. A WWF ezért azt kéri most valamennyi településtől, hogy legyenek sokkal ambiciózusabbak a fejlődést és az innovációt illetően, alkalmazkodva a helyi körülményekhez.

Uppsala a legfontosabb kategóriában nyűgözte le a zsűrit a nem mindennapi teljesítményével.

Az „Egy bolygó városi kihívás" során leginkább a város kifinomult, ágazatokon átívelő fenntarthatósági beavatkozásait, valamint Uppsala meghatározó, vezető környezetvédelmi szerepét értékelték a környező régiókban.

Teljesen klímasemlegessé válnának

Bár Uppsala kisváros (mintegy 150 ezer lakossal), a zsűri határozottan úgy látta, hogy a városok fenntarthatóságának globális példaképeként szolgálhat, miután ambiciózus, innovatív és tudományosan megalapozott céljait hathatósan teljesíti. Emellett határozottan lép fel a megújuló energiaforrások és a fenntartható mobilitás mellett.

Uppsala szisztematikusan közelít a klímaváltozás és a fenntarthatóság felé, miközben a céljai elérésében együttműködik a szomszédos településekkel' – hangzott el a WWF lengyelországi bejelentésén. – „Kitűnő példát szolgáltat erre például a metróhálózatuk korszerűsítése, amit a mobilitás tervezése során regionálissá fejlesztettek."
Uppsala a nettó, közös szén-dioxid kibocsátást legkésőbb 2050-ig száz százalékkal szeretné csökkenteni és úgymond teljesen „klímapozitívvá" válni.A város ezekkel a nagyratörő törekvésekkel kiemelkedő példát mutat a világ valamennyi városa számára.

Szisztematikusan növelik a tudatosságot

Nagyon boldogok vagyunk és hihetetlen megtiszteltetésnek érezzük, hogy megkaptuk ezt a díjat" – mondta Maria Gardfjell, Uppsala helyettes polgármestere. – „Sok éve törekedtünk arra, hogy szisztematikusan növeljük a kötelezettségvállalásunkat és a tudatosság szintjét mind az önkormányzati szervezeteken belül, mind pedig Uppsala egész területén."

A WWF nemzetközi vezérigazgatója, Marco Lambertini azt mondta, hogya település befektetése egyedülálló a közlekedési infrastruktúrát tekintve.Remekül mutatja a kihívás fő célját, amely során olyan városokat kerestek, amelyek innovatív megoldásokat alkalmaznak és példát mutatnak a világnak.

Uppsala fenntarthatósági céljaival kiemelkedik a világ városai közül, amely kézzelfogható eredményeket jelent az éghajlatváltozás elleni küzdelemben" – hangsúlyozta a vezérigazgató. – „A svéd város megmutatja a világnak, hogy egy város ambiciózus fellépéssel jelentős pozitív hatást gyakorolhat az emberiségre és a bolygóra."

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5