Skip to main content

 

Nincs könnyű helyzetben az, aki meg szeretné tudni, melyik a világ legélhetőbb városa. Idén két ranglista jött ki, a Merceré Bécset hozta ki első helyezettnek, az Economist Intelligence Unité pedig az ausztráliai Melbourne-t. Most egy harmadik rangsor jött ki, amelyet Koppenhága vezet.

 

A fenntarthatóság is fontos

A Metropolis Magazine a saját listája összeállításakor először egy 65-ös csoportot vizsgált, amelyet a szerkesztők állítottak össze. A kutatócsoport ezután 25-re, majd 10-re szűkítette a listát olyan kritériumok alapos vizsgálata alapján, mint a lakhatás, a közlekedés, a fenntarthatóság vagy a kultúra. Ez alapján lett náluk első helyezett idén a dán főváros.

hirdetés

Koppenhága esetében a közösségi szolgáltatásokat, a környezetvédelemhez való hozzáállást és a közlekedési infrastruktúrát dicsérték a magazin munkatársai. Különösen a biciklizést emelték ki, ami egy átlagos dánnak már a mindennapok részévé vált. A koppenhágai bringakultúráról az Origo utazás rovata is beszámolt egy helyszíni riportban, itt olvashatja.

A dán fővárost Berlin követi a ranglistán, amelynek a technológiai iparra gyakorolt vonzerejét, valamint a megfizethető lakbérekre vonatkozó szabályozását emelték ki. A harmadik Helsinki lett, ahol szintén a lakhatási költségek leszorítását hangsúlyozták erényként.

Amint az alábbi összehasonlításból látszik, az eltérő módszertan ellenére azért van átfedés a három ranglista között.

Az első tíz helyezett

Metropolis Magazine

1. Koppenhága
2. Berlin
3. Helsinki
4. Szingapúr
5. Bécs
6. Tokió
7. Oslo
8. Melbourne
9. Toronto
10. Portland

Mercer

1. Bécs
2. Zürich
3. Auckland
4. München
5. Vancouver
6. Düsseldorf
7. Frankfurt
8. Genf
9. Koppenhága
10. Sydney

Economist Intelligence Unit

1. Melbourne
2. Bécs
3. Vancouver
4. Toronto
5. Calgary
6. Adelaide
7. Perth
8. Auckland
9. Helsinki
10. Hamburg

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: robertharding/Frank Fell/Frank Fell

TOP 5