Skip to main content

 

A következő év nyarán már költözhetők az új holland ökotelepülés otthonai Hollandiában, Amszterdamtól félórányira, Almere közelében.

ReGen nevű vállalat olyan ingatlanberuházást valósít meg, mellyel szándékuk szerint gyökeresen új irányt adnak az elővárosok és a kistelepülések jövőjének.

hirdetés

Fast Company beszámolójából kiderül, a holding megálmodta beruházás koncentráltan jelenít meg mindent, amit az önellátás, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság jelentette közös metszetben az új otthonok kapcsán elgondolni, illetve megvalósítani lehet.

Teljes önellátás és zárt rendszerű feldolgozás

A ReGen a beruházás keretében mintegy 200 új otthont épít meg, melyek közül az elsők a vállalat ígérete szerint, körülbelül 1 év múlva már költözhetők lesznek.

A cégnél azt vallják, nemcsak házakat építenek, hanem a terület egészét a fenntarthatóság szempontja alapján fejlesztik.

Ennek keretében, ezek lesznek a legfontosabb tulajdonságai az új lakókörnyezetnek:

  • Vertikális farmok, kiskertek, kisebb baromfitelepek révén, az itt élők megtermelhetik maguknak az élelmiszer jelentős részét.
  • Az épületek energetikai rendszereit megújuló energiák hasznosítására tervezik, azok nem csatlakoznak semmilyen központi vagy nagy hálózatra.
  • A házak energiapozitívak, ami azt jelenti, több energiát termelnek a megújulók hasznosításával, mint amennyit megépítésük és működtetésük felhasznál.
  • A szennyvízkezelés zárt rendszerben, biológiai lebontó alapú eljárásokkal valósul meg, és még az esővizet is gyűjtik és hasznosítják.
  • A szemetet szintén helyben bontják le, illetve dolgozzák fel.
  • A területen épülő otthonok és környezetük mentesek lesznek a károsanyag-kibocsátástól.
  • Az egész lakóövezet működtetését fejlett mesterséges intelligencia felügyeli, mely önállóan képes majd például a kommunális folyamatok felügyeletére és az energiagazdálkodás optimalizálására is.

A cégnél elmondták: direkt autóút-hálózatot nem is építenek ki a lakóövezetben.

Abból indulnak ki, hogy a látogatók a véleményük szerint hamarosan elterjedő elektromos önvezető autókkal, biciklivel, illetve gyalog közelítik meg a lakóparkot.

Csupán egyetlen utat építenek ki, amivel az övezetben lakók az Amszterdamba vagy Almerébe tartó buszokra szállhatnak fel.

Nem lesz olcsó a környezettudatosság

A fejlesztés jóval drágább, mint a hagyományos ingatlanberuházások, de a vállalatnál azt mondják, stabil befektetői kör áll mögöttük, és megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkeznek a megvalósításhoz.

Hozzátették, más beruházóknál a gyors építés, értékesítés és megtérülés a szempont általában, ők viszont hosszabb távon gondolkodva abban bíznak, más térségekben is megvalósíthatják koncepciójukat.

A mintegy 200 új, változatos nagyságban és igények szerint megépülő új otthonok árai 200 ezer és 800 ezer euró között mozognak.

Ha a pilotprojekt sikeres, a holland koncepció Észak-Európa, az USA és Ázsia más térségeiben is megvalósulhat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Regen Village Facebook

TOP 5