Skip to main content

 

A világ első teljesen műanyagmentes boltja megnyitotta kapuit Hollandiában, azon belül is Amszterdamban.

Az üzlet az Ekoplaza szupermarkethez tartozik, ahol több mint 700 műanyagmentes terméket árusítanak, többek között csokoládét, rizst, gyümölcsöket és zöldségeket.

hirdetés

Az Ekoplaza tervei szerint, Hollandiában további 74 helyen nyitnának műanyagmentes üzleteket 2018-ban. Az újítást egy, a Plastic Planettel folytatott közös környezetvédelmi kapmány hozta el.

A Plastic Planet szerint a műanyagmentes bolt, melyről a CNN is készített egy rövid videót, hatalmas lépés lehet a plasztik termékek okozta szennyezés mérséklése felé.

Sian Sutherland, a Plastic Planet egyik alapítója szerint semmi értelme az élelmiszereket olyan káros anyagba csomagolni, mint a műanyag. Ezek a megoldások csak néhány napig hasznosak, viszont több száz évig is káros hatással  lehetnek bolygónkra.

A káros hatásokról, azaz a szemét óceánokba való eljutásáról, felhalmozódásáról és szennyeződéséről korábban oktatóvideó is készült:

A műanyag okozta szennyezés komoly figyelmet kapott az utóbbi években és egyre több vállalat próbál megoldást találni a problémára. Például az Egyesült Királyságban működő Iceland, amely fagyasztott élelmiszereket árul, 2023-ig teljesen műanyagmentessé teszi saját termékeit.

Az Ekoplaza vezérigazgatója elmondta, hogy a műanyagmentes bolt létrehozása segíteni fog egy élhetőbb világ kialakításában. Hozzátette, tisztában vannak azzal is, hogy a vásárlóknak elegük van abból, hogy a termékeket több réteg műanyag veszi körben. Éppen ezért folyamatosan új megoldásokat keresnek a jövőben.

Arról, hogyan kezdhet bele bárki a háztatási hulladék csökkentésébe Magyarországon, ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A képen Amszterdam látható, a kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5