Skip to main content

 

Az ICON elsőként a fejletlen világban forradalmasítaná az olcsó házépítést.

Az építőipar következő nagy technológiai durranásának a 3D-nyomtatás ígérkezik, az elmúlt években világszerte rengeteg vállalat ölt gigantikus pénzeket a megfelelő gépek kifejlesztésébe, az ideális építőanyagok megtalálásába.

hirdetés

Ma az egyesült államokbeli Austinban székelő ICON mutatta be a saját nyomtatásos házépítési megoldását, kifejezetten a fejlődő országokban szeretne gyorsan és olcsón lakóházakat felhúzni a segítségével.

A startup szerint az eszközeivel egyetlen nap leforgása alatt, rögtön a végleges helyén kinyomtatható egy 60 négyzetméteres ház.

Jelenleg darabonként 10 ezer dollárba (2,53 millió forintba) kerül a művelet, de ha sikerül beindítani a „tömeggyártást", akkor 4000 dollárra (bő 1 millió forintra) mérséklődhet a költség.

Az ICON nyomtatott házai elsőként a dél-amerikai Salvadorban bukkannak majd fel.

Persze a falak felhúzása csak a házépítés egyik része: elsőként az alapozási munkát kell elvégezni, ha pedig már állnak a falak, akkor jöhet a tetőkészítés, a nyílászárók beépítése.

Mint említettük, az ICON házát a rendkívül elmaradott régiókban való használatra tervezték, így a közüzemi szolgáltatások bekötésével sajnos nem feltétlenül kell majd bajlódniuk az építőknek, de adott esetben persze az ezekkel kapcsolatos munkák is növelik az építési időt.

Nem világos, hogy az alapozási munka megkezdésétől a ház átadásáig tipikusan mennyi idő telhet majd el, és öszességében mennyibe kerül majd a házak felhúzása.

Ettől függetlenül annyi biztos, hogy a szokásos anyagokkal és módszerekkel készülő házakhoz képest az ICON házai masszívan gyorsabban és olcsóbban felépíthetőek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Kép: Icon

TOP 5