Az önjáró autók csak a kezdet. Szakemberek szerint belátható időn belül megjelennek a pilóta nélküli légi járművek a polgári repülésben, ami forradalmasíthatja a jelenlegi közlekedési rendszerek működését.

A pilóta nélküli légi járművek (UAV) katonai alkalmazása rég nem újdonság, ráadásul ezek az eszközök folyamatosan fejlődnek, s egyre komolyabb szerepet töltenek be a hadászatban.

hirdetés

A szeptember 11-i támadás óta a drónok szerepe még inkább felértékelődött, hiszen a valós időben érkező felderítési adatok, felbecsülhetetlen segítséget jelentenek.

Az UAV eszközök ellenőrzése azonban kezdettől fogva "szatellit rendszerben" történt, azaz minden egység felügyeletét ember végezte, ami a különböző szolgáltatók miatt, rendkívül összetett rendszert eredményezett.

A Skunk Works a Lockheed Martin repülőgép-tervező részlege a SARA (Sikorsky's Autonomy Research Aircraft) elnevezésű program keretén belül, olyan triplex fly-by-wire vezérléssel felszerelt gépet készített, amely emberi beavatkozás nélkül képes leszállni és leszállni. 

Míg tíz évvel ezelőtt egy ilyen rendszer irányításához akkora szuperszámítógépre volt szükség, ami betöltötte az utasteret, addig mára ez kenyérpirító méretű eszközzel megoldható.

Egyelőre az AI csupán segítő funkciót lát el, azonban az autonóm rendszerek egyre fejlődnek, azonban hamarosan elérkezik az idő, amikor minden funkciót számítógép kezel majd.

A kutatók szerint a következő lépés a teljesen autonóm (ún. click&fly repülés) megteremtése, ahol képzetlen személyek is képesek lesznek használni a járműveket. Ez azonban még a jövő zenéje.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Nyitókép: Első látsára olyan ez a jármű, mint egy helikoter, aminek véletlenül a szélvédőjét is lefényezték, Forrás: Origo

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu