Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_afal1.jpg

Budapest utcáit járva sok régi épülettel, komor tűzfallal találjuk szembe magunkat, melyek elcsúfítják a városképet, ezzel rossz közérzetet és elidegenítést teremtve. Hogyan lehet ezt a csúf képet beépítés nélkül eltüntetni?

Pár évvel ezelőtt indultak útjára a Színes Város és a NeopaintWorks néven elhíresült csoportok. Nem titkolt céljuk a város színesítése, a szürke házfalak eltüntetése, és az ebből fakadó elidegenítés megszüntetése.

A főváros számos gócpontja szinte folyamatos átépítés alatt áll, mely területek ráadásul sok esetben nagy gyalogosforgalom által terheltek, így a városlakók naponta találkoznak a sivár utcarészek mellett olyan tűzfalakat borító reklámokkal is, melyek a mozgalommá szélesedett csoport szerint szintén nemkívánatos elemek a városképben. Ha azonban ezeket a felületeket művészi alkotások borítják be, fejtik ki weboldalukon, oda reklám se helyezhető.

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_afal4.jpg

A színes Város magáról, programjáról és célkitűzéseiről így ír:

„A közterek elhanyagoltságán, elidegenítő közegén kívánunk változtatni, hogy éreztessük: a közösség által maradhatnak hosszútávon is szépek. A művek kialakításakor irányadó szempontunk volt, hogy újrahasznosított anyagokat alkalmazzunk, és a fenntarthatóság elvét kövessük.”

Kétségtelenül érdekes a koncepció, és talán nem is érezzük magunkat „átverve”, hisz a végleges megoldás az lenne, ha a megbomlott egyensúly megfelelő beépítéssel lenne helyreállítható, valamint az ezzel párhuzamosan történő, több házra kiterjedő felújítással. Valahogy úgy, ahogy ez történt, történik a pár éve újjávarázsolt Gozsdu Udvarban, mely, bátran állíthatjuk, színpompás elemévé vált a főváros VII. Kerületének. 

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_afal3.jpg

A NeopaintWorks öt ember, tíz év, több ezer négyzetméternyi falfelület.  Az alkotó gárda közel 10 éves fennállása óta dekorál és színesít üres, kopott falfelületeket. Az ő nevükhöz fűződik a VII. kerületi önkormányzattal együttműködésben kialakított „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban” elnevezésű program, amelynek köszönhetően két év alatt több mint 10 tűzfalfestmény készült el a kerületben. Nekik köszönhetjük többek között a Nemzet Színészei portrésorozatot, a Kazinczy utca sarkán lévő játszótér mögötti óriási faldekorációt, a Rubik kocka falfestést a Rumbach Sebestyén utcában vagy a Király utcai „A budapesti szabómesterek tiszteletére” dekorációt. 

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_afal5.jpg

Hogy mennyire sikerül eltüntetni a szürke foltokat a városban, és valóban művészet-e mindez, mindenki eldöntheti maga, szerintünk a program évek óta sikeres, a „nézők”, azaz a hétköznapi emberek kedvelik az alkotásokat, a ”falpingálás” pedig művészet.

Szerkesztőségünk felkérésére a fotókat Takács József fotográfus készítette, akinek további képei itt láthatók.

Kép1: (Színes város) Mindenkinek van egy városa -Dob utca 38 

Kép2: (NeopaintWorks) A Rubik kocka - Rubach Sebestyén utca 

Kép3: (NeopaintWorks) Játszótér - Kazinczy utca sarka

Kép4: (NeopaintWorks) Népsport – Rumbach Sebestyén utca

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...