Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120408c1_tengeri_fa_varos.jpgKorábbi cikkeinkben hírt adtunk arról, hogy az ember hogyan akarja a megapoliszba hozni a természetet, hiszen az emberiség jelentős hányada már ma is olyan városokban él, melyek alig rendelkeznek zöld foltokkal, betondzsungel és kőrengeteg az egész. Így természetes környezetet jelentene a már épülő Bosco Verticale, vagyis a Függőleges Erdő, valamint a mezőgazdasági funkciót is megtestesítő vertikális farm, mely Európában először a svédországi Linköpingben kezdene zöldségeket és gyümölcsöt termelni az ott élő embereknek.

Hírt adtunk arról is, pl. New York hogy próbál küzdeni a városi hősziget-effektussal. Amellett, hogy egyes épületeket fehérre fest, soknak a tetejét olyan kerttel fedi be, ahol akár a lakóház élelmiszer ellátásához szükséges növények is termeszthetők.

Érdekes elképzelés ugyanakkor a parkokat a föld alá ”temetni”, egy metrómegálló alatti térben egyes elképzelések szerint ez is megvalósítható.

Látszik tehát, hogy az ember, ahol kihasználható ma már a terület, oda egyre inkább természetes környezetet akar telepíteni, mely akár hasznos is lehet. Hasznos lehet már csak azért is, mert ha a mezőgazdaság egy része a városba telepíthető, az ott lakók részben vagy egészben önellátók lehetnek, emellett mérséklik a városi és országúti közlekedésből származó karbon kibocsátást is. A növényzet természetes takarót képezve, nyáron hűti a nappal felforrósodott és éjszaka lehűlni képtelen kőrengeteget, mellesleg rovaroknak, kisebb állatoknak, madaraknak teremt életteret.

120408c2_tengeri_fa_varos.jpg

Életteret, egyfajta ökoszisztémát azonban az ötlettel előálló Waterstudio szerint jóval nagyobb méretekben is lehetne teremteni. Ezzel az ember visszaadná más élőlényeknek a tőlük elvett életterüket, hiszen eddig szinte kizárólag csak saját magának épített környezetet, elpusztítva ezzel azt a természetes területet, ahol eredetileg növények és állatok is élhetnek.

A tervnek van egy további sajátossága is. Nem kétséges, milyen üde foltok varázsolhatók a nagyvárosba mindezzel az új építészettel, ha belegondolunk, az olajfúrótornyok működéséhez hasonlóan mennyi Tengeri Fa lenne telepíthető a part menti öblökbe. A tervek alapján a tengeri fákat ugyanis olajipari vállalatok hoznák létre, szemléltetve ezzel megváltozott környezettudatosságukat.

Nem kétséges az sem, milyen frissítő hatással lehet egy ilyen épület a megapolisz számára, hisz a város tengeri partvidéke teljesen kizöldülhetne, mesterséges dzsungelt teremtve ezzel a ”vizes peremvidéken”. Mint minden dzsungel, mindemellett az építmény csökkenthetné a város CO2 kibocsátását és tisztíthatná annak levegőjét is. Egyszóval gyönyörű és hasznos természetes környezetet kölcsönözhetne a városlakóknak.

120408c3_tengeri_fa_varos.jpg

A mesterségesen létrehozott természetes környezet nemcsak a tengeri álaltoknak nyújtana otthont, hanem, ahogy a képen is látszik, ”szintenként” számos szárazföldi állatfajnak, pl. méheknek, denevéreknek, madaraknak, kisebb emlősöknek is. Ez az élettér viszont kizárólag az állatok számára készülne, emberi jelenléttől elhatároltan.

A Tengeri fa ugyanakkor nyújthatná azokat a funkciókat is, amit bármelyik közpark, egyben turisztikai látványosság is lehetne, mely bevételt termelhetne, a tervek szerint a tengeri fák azonban kizárólag mesterséges ökosszisztémaként funkcionálnának.

Az olajvállalatok már régóta ismerik azt a technológiát, mellyel ilyen mesterséges szigetek életre hívhatók. Meg is építhetik a tengeri fákat, ellensúlyozandó azt a tevékenységüket, mellyel korábban számos ökoszisztémát tönkretettek. A multinacionális vállalatok ezzel bizonyíthatnák az egyelőre egyáltalán nem létező zöldtudatosságukat.

Az ötlet kétségkívül nem rossz kezdeményezés. Remélhetőleg, lesz is belőle már a közeljövőben modell értékű projekt. Ismerve sajnos azonban az olajipari vállalatokat, vélhetően nem mesterséges tengeri fák megalkotását fognak fáradozni, hanem az olaj kitermelésén. Az hoz csak nekik ugyanis profitot.

Forrás:
http://www.urbalize.com/post/15527552925/waterstudio-has-designed-a-new-concept-for-high
http://nazmiyalantiquerugs.com/blog/2012/01/eco-friendly-architecture-waterstudio-sea-trees/ 

Kapcsolódó anyagaink:
Csak az ég felé lehet kiterjeszteni a mezőgazdaságot? Mi az a vertikális farm? (Videó)
Vertikális Farm Svédországban – A jövő fenntartható mezőgazdasága toronyépületekben
A világ első függőleges erdője
Zöld tetők: New York is beáll a sorba
Földalatti kert a Delancey utcánál New Yorkban
http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/473-foldalatti-kert-a-delancey-utcanal-new-yorkban