Skip to main content

A világ egyik legnagyobb városa is megküzd az ilyen óriásokra jellemző problémákkal. A betondzsungelben a nyári hőmérsékletek sokkal magasabbak, mint azt az időjárás megkövetelné, zápor-zivatarok alkalmával a csatornarendszer túlterhelődik a sok el nem nyelt esővíz miatt és így a víz szűretlenül kerül a környező folyókba és tavakba, nem beszélve arról, hogy hektárszám áll a kihasználatlan terület az épületek tetején.

A városvezetés úgy gondolta, hogy az Európában már régóta létező és az Egyesült Államok más városaiban is átvett példát náluk is meghonosítják, támogatni fogják a zöld tetők kivitelezését. A fő ok, amiért eddig New Yorkban nem volt jellemző ez a fajta építészeti megoldás az a magas ára, ugyanis az órabérek és a szállítás rendkívül sokba kerül ebben a városban. Egy zöld tető négyzetmétere akár 70.000 Ft-ba is kerülhet (320 USD). A városvezetés jelentős adókedvezményt ad azoknak, akik mégis belevágnak a projectbe, egy átlagos épület évente 100.000 dollár adó visszatérítést is kaphat.

Megéri?

A kérdés az, miért éri ez meg a New York-i városvezetésnek, hogy épületenként ekkora adóbevételről mondjon le. Előző cikkünkben már írtunk az úgynevezett városi hősziget (heat island) effektusról, amit zöld tetők telepítésével sikeresen el lehet kerülni, egy ilyen tetőn akár 30%-al is hűvösebb lehet egy hagyományos tetőhöz képest. A másik ok, a zöld tetőn az esővíz 80%-át a növények és a föld felveszik, így a csatornarendszerre nem kerül feleslegesen nagy terhelés az esőzések alkalmával. Harmadik oknak említhetjük, hogy még egy kis zöld tető is képes a városi légszennyezettséget csökkenteni, akkor mekkora javulást eredményezne, ha a város 9000 hektárnyi tetőfelületét beépítenék. Arra vonatkozó adatok nincsenek pontosan, hogy ennek a 9000 hektárnak mekkora része lenne beépíthető ilyen formában, de abban egyetértenek, hogy több Central Park-nyi területről lenne szó. Negyedik oknak pedig a tető élettartamát kell megemlíteni, ugyanis az időjárás eróziójával szemben így védelmet élvező szerkezet élettartama a duplájára növekedik.

Ez elmúlt pár évben több zöld tetős beruházás is megvalósult a városban, ezek közül kettőt szeretnénk most kiemelni.

Eagle street-i zöld tető

A Brooklynban található kertecske egy 600 négyzetméteres tetőn található. A kivitelezés első lépcsőjében 90 tonna termőföld került elhelyezésre, ezt egy nap alatt teljesítették. A városi átlag harmadából sikerült a kertet létrehozni, mintegy 100 dollár/négyzetméter áron.

A kertben már 2010 óta folyik a növénytermesztés, mindenféle zöldséget termesztenek, amiket aztán a helyileg árusítanak, vagy az önkéntesek vihetik el.

Brooklyn Grange

A majd 4000 négyzetméteres zöld tető az egyik ilyen legnagyobb jellegű farm. A megtermesztett zöldséget szintén helyi éttermeknek és vásárlóknak adják el. Több mint 40 féle különböző növényt termesztenek itt olyanokat, mint: paradicsom, sárgarépa, édeskömény, cékla, retek, bab és különböző gyógynövények. A termesztés szigorúan organikus, magyarul „bio” élelmiszereket állítanak elő, nem használnak növényvédő szereket és műtrágyát sem.

Néhány érdekesség és adat a kertről:

  • A kert egy 1919-ben épült ház tetején található
  • A tetőnek el kell viselni a mintegy 500 tonna termőföld súlyát. Az egész tető megerősített vasbeton szerkezet, így ez nem okoz gondot.
  • A kert az év 9 hónapjában tud termelni

Friss hír: A Brooklyn Grange üzemeltetői most írtak alá egy szerződést egy újabb 4000 négyzetméteres tető bérlésére, így idén év végére megduplázzák a termőterületüket.

Városi tetőkertek?

A zöld tetőknek már a bevezetőben említett előnyei mellett ne feledkezzünk meg kifejezetten a városi kertek előnyeiről sem.

  • Növelik az élelmiszer ellátásbiztonságot
  • Helyileg termelt és feldolgozott élelmiszer nem terheli a környezetet a szállítással
  • Organikus, bio élelmiszerek lokális előállítása
  • Kikapcsolódást nyújthat a városiaknak, anélkül hogy el kelljen hagyniuk a várost, közelebb kerülnek a természethez

Forrás: Fülöp Ádám, http://epulet-energetika.hu/zold-tetok-new-york-is-beall-a-sorba/

Kapcsolódó anyag:

A hősziget-effektus lényegéről itt olvashat: Oktatási Segédlet/Város/Az energiaellátás, 4. oldal / 11 - http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/a-varos?showall=&;start=3

TOP 5