Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Prága városa fontos lépést tett a turizmus szabályozásában, mivel Zdeněk Hřib polgármester bejelentette a kocsmatkörutak betiltását.

Az intézkedés egy átfogóbb turisztikai stratégiának a része, amely arra irányul, hogy a város újra visszanyerje régi nyugodt hangulatát, és jobban védje lakosainak érdekeit, írja a The Guardian.

hirdetés

Az elmúlt években Prága egyre népszerűbbé vált a fiatal turisták körében, akik különösen a híres kocsmatúrák miatt látogatnak el a városba. Ezek a túrák gyakran hangos, részeg csoportokat vonzanak, akik nem tartják tiszteletben a város lakóinak életvitelét. A helyiek gyakran panaszkodtak a zajra és a rendbontásra, ami miatt a hatóságok kénytelenek voltak szigorúbb szabályokat bevezetni.

Zdeněk Hřib polgármester az intézkedés kapcsán hangsúlyozta, nem a turisták ellen kívánnak fellépni, hanem a város közösségi életét szeretnék fenntartani. Elmondása szerint Prága nem akar a buliturizmus fővárosává válni, hanem szeretné megőrizni kulturális és történelmi vonzerejét.

A döntés vitákat váltott ki

Míg a helyiek többsége üdvözölte a változást, a turizmusban érdekelt vállalkozások közül sokan aggodalmukat fejezték ki. A kocsmatúrák jelentős bevételi forrást biztosítottak a helyi vendéglátóiparnak, és néhányan attól tartanak, hogy a tilalom negatív hatással lesz a turisták számára és az üzleteikre.

Az önkormányzat azonban azzal érvel, hogy a szabályozás hosszú távon pozitív hatással lesz a város imázsára, és olyan turistákat vonz majd, akik valóban érdeklődnek a prágai kultúra és történelem iránt, nem csupán a szórakozás és az alkohol miatt érkeznek. A jövőben a város a minőségi turizmust kívánja előtérbe helyezni, ami sokkal fenntarthatóbb a lakosság és a város szempontjából.

Prága ezzel a lépéssel más európai városok nyomdokain jár, mint például Amszterdam vagy Barcelona, amelyek szintén szigorúbb szabályokat vezettek be a buliturizmus visszaszorítása érdekében.

Kapcsolódó anyagok:

Drasztikusan korlátozná a turisták számát egy svájci falu

Egy olasz faluban megbírságolhatják azt, aki időn túl „nézelődik“

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Mr. Zed képe a Pixabay -en.

TOP 5