Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A német autógyártás jelentős kihívásokkal néz szembe, mivel az elektromos autók iránti kereslet drámaian visszaesett.

A Volkswagen, a BMW, a Mercedes-Benz és más nagy gyártók üzemei tavaly mindössze kétharmados kapacitással működtek, ami a gyártási volumen csökkentéséhez vezetett. Az Audi például már mérlegeli egy egész telephely bezárását, és más gyártók is hasonló lépéseket fontolgatnak, írja az MTI híranyaga kapcsán a Vezess.

hirdetés

Termelési kapacitás csökkenése

Az összes németországi autógyár éves kapacitása eléri a 6,2 millió járművet, ám ezt a szintet utoljára 2011-ben sikerült közel megközelíteni, amikor 5,9 millió autót gyártottak. 2023-ban viszont alig 4,1 millió jármű hagyta el a gyártósorokat, ami jelentős visszaesést mutat a korábbi évekhez képest. A Német Autóipari Szövetség (VDA) adatai szerint a termelés nagy részét, mintegy háromnegyedét exportálták, de még így is jóval alacsonyabb szinten áll a gyártás a koronavírus előtti évekhez képest. Az idei év első felében tovább csökkent a gyártott autók száma: 2024 első hat hónapjában 9 százalékkal kevesebb autó készült, mint az előző év azonos időszakában.

Gyárak kapacitáskihasználtsága és bezárási tervek

A különböző gyártók között jelentős eltérések mutatkoznak a kapacitáskihasználtság terén. Míg a Porsche stuttgarti üzeme közel teljes kapacitással működött, az Audi ingolstadti és a BMW müncheni gyárai pedig majdnem 90 százalékos kihasználtságot értek el, addig az Opel eisenachi üzeme alig érte el a 30 százalékos szintet. Számos jelentős üzem, köztük a Volkswagen és a Mercedes-Benz központi gyárai, csak kapacitásuk felét használták ki. A Tesla Grünheide-ben található, 2022-ben megnyitott gyára is csak 51 százalékos kihasználtsággal működött.

A Ford már 2022-ben bejelentette, hogy 2025 végén bezárja saarlouis-i gyárát, és az Audi is fontolgatja brüsszeli üzemének bezárását. Németországban utoljára 2014-ben zártak be egy nagy autógyárat, amikor az Opel bezárta bochumi telephelyét. Több gyárban csökkentették a termelést: az Audi megszüntette az éjszakai műszakokat Ingolstadtban és Neckarsulmban, míg a Volkswagen csökkentette a műszakok számát Wolfsburgban, Emdenben és Zwickauban. Ezzel az üzemek kapacitása egynegyeddel csökkent.

Kilátások és piaci telítettség

Az elektromos autók iránti kereslet elmarad a várakozásoktól, különösen azokon a helyszíneken, ahol kizárólag ilyen járműveket gyártanak. Constantin Gall, az EY könyvvizsgáló cég szakértője szerint az elektromos autók gyártási kapacitásának kihasználtsága sokkal alacsonyabb, mint ahogy azt korábban prognosztizálták. Ezzel szemben a belső égésű motorral rendelkező járművek esetében, különösen a prémium szegmensben, továbbra is hosszú szállítási idők tapasztalhatók.

Gall szerint a következő 24-36 hónapban nem várható a kereslet jelentős növekedése, és középtávon túlkínálat alakulhat ki a rendszerben. Stefan Bratzel iparági szakértő hozzáteszi, hogy hosszú távon Európában csak csekély növekedésre lehet számítani, mivel a piac lényegében telített. A 2019-es elő-COVID szintre való visszatérés jelentheti a maximumot, és ezen a szinten valószínűleg a következő tíz évben is maradni fog a termelés. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: A. Krebs képe a Pixabay -en.

TOP 5