Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az utazás mindig izgalmas kalandokat kínál, de vannak olyan városok a világon, ahol az utazóknak különösen figyelmesnek kell lenniük. 

Ezeken a helyeken a magas bűnözési ráta, a politikai instabilitás vagy a társadalmi problémák miatt a mindennapi élet is veszélyes lehet.

hirdetés

A Forbes Advisor egy átfogó kutatás keretében 60 várost vizsgált meg, amelyek különböző kockázati tényezők alapján kerültek rangsorolásra. A kutatás hét fő szempontot vett figyelembe, többek között:

- bűnözés;

- személyes biztonság;

- egészségügyi kockázatok;

- infrastruktúra állapota;

- természeti katasztrófák előfordulása;

- digitális biztonság.

Az összegyűjtött adatokat egy 100 pontos rendszerben értékelték, amely alapján a városokat rangsorolták a listán. Íme tíz olyan város, ahol az utazás során érdemes fokozott óvatossággal eljárni.

1. Caracas, Venezuela - 100

Caracas, Venezuela fővárosa, évek óta a világ legveszélyesebb városai közé tartozik. A magas bűnözési ráta, beleértve az erőszakos bűncselekményeket, a rablásokat és emberrablásokat, komoly veszélyt jelentenek az itt tartózkodók számára. A gazdasági válság, a politikai instabilitás és a mindennapi élet nehézségei tovább súlyosbítják a helyzetet. Az utazóknak ajánlott, hogy csak megbízható helyi kísérettel mozogjanak a városban.

2. Karacsi, Pakisztán - 93,12

Pakisztán legnagyobb városa, Karacsi, rendkívül zsúfolt és kaotikus, ahol a biztonsági helyzet gyakran kiszámíthatatlan. A városban mindennaposak az erőszakos bűncselekmények, különösen a fegyveres rablások és emberrablások. A politikai és vallási feszültségek is tovább növelik a veszélyt. Az utazóknak kerülniük kell a zsúfolt területeket, és érdemes helyi kíséretet igénybe venniük.

3. Yangon, Mianmar - 91,67

Yangon, Mianmar egykori fővárosa, az ország politikai és társadalmi feszültségeinek középpontjában áll. Bár a városban nincs annyira magas bűnözési ráta, a politikai helyzet és az emberi jogok megsértése miatt az utazók számára nem mindig biztonságos. A kormányzati ellenőrzés és a katonai jelenlét miatt fontos, hogy az utazók körültekintőek legyenek, és tartsák tiszteletben a helyi szabályokat.

4. Lagos, Nigéria - 91,54

Lagos, Nigéria legnagyobb városa, a világ egyik leggyorsabban növekvő metropolisza, de a növekedés számos problémával jár együtt. A városban elterjedtek az erőszakos bűncselekmények, mint a rablások, csalások és emberrablások. A gazdasági egyenlőtlenségek és a szegénység tovább súlyosbítják a helyzetet. Az utazóknak ajánlott kerülni a szegényebb kerületeket, és csak megbízható közlekedési eszközöket használni.

5. Manila, Fülöp-szigetek - 91,49

Manila, a Fülöp-szigetek fővárosa, híres a nyüzsgő éjszakai életéről és kulturális látnivalóiról, de a városban a bűnözés is komoly probléma. Az utcai rablások, drogkereskedelem és egyéb erőszakos bűncselekmények gyakoriak, különösen a turisták által látogatott területeken. Az utazóknak tanácsos vigyázni értékeikre, és kerülni a veszélyesebb éjszakai környékeket.

6. Dakka, Banglades - 89,5

Dakka, Banglades fővárosa, egy túlzsúfolt, gyorsan növekvő város, ahol a közlekedési káosz és a szegénység mellett a bűnözés is komoly gondot jelent. A városban gyakoriak a zsebtolvajlások és a kisebb rablások, de a politikai instabilitás miatt előfordulhatnak erőszakos összecsapások is. Az utazóknak érdemes csoportosan mozogniuk, és kerülniük a tömeges megmozdulásokat.

7. Bogotá, Kolumbia - 86,7

Bogotá, Kolumbia fővárosa, az elmúlt években javuló biztonsági helyzete ellenére még mindig jelentős kockázatokat rejt az utazók számára. A városban továbbra is gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, mint a rablások és emberrablások, különösen a turisták által látogatott területeken. Az utazóknak ajánlott, hogy kerüljék a város kevésbé forgalmas részeit, és éjszaka különösen legyenek elővigyázatosak.

8. Kairó, Egyiptom - 83,44

Kairó, Egyiptom fővárosa, egy kulturálisan gazdag, történelmi város, ám a nagyvárosi káosz és a magas bűnözési ráta miatt az utazók számára kihívásokkal teli lehet. A városban gyakoriak a zsebtolvajlások, csalások és szexuális zaklatások, különösen a zsúfolt turisztikai látványosságok környékén. Az utazóknak érdemes figyelniük a helyi viszonyokra, és lehetőség szerint helyi vezetőt fogadniuk.

9. Mexikóváros, Mexikó - 82,43

Mexikóváros, Mexikó fővárosa, egy vibráló, nyüzsgő metropolisz, ahol azonban a bűnözés továbbra is komoly problémát jelent. A városban az utcai rablások, autólopások és drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos bűncselekmények gyakoriak. Az utazóknak tanácsos kerülni a sötét, elhagyatott utcákat, és mindig figyelniük a környezetükre.

10. Quito, Ecuador - 82,02

Quito, Ecuador fővárosa, egy lenyűgöző történelmi város, amely azonban a bűnözés miatt kockázatos lehet az utazók számára. Az utcai rablások, zsebtolvajlások és csalások mindennaposak, különösen a turisták által látogatott területeken. Az utazóknak érdemes óvatosnak lenniük, és vigyázniuk értékeikre, különösen a nyilvános helyeken.

Hogyan védekezhetünk a veszélyek ellen?

Az utazás előtti alapos tájékozódás és a helyi viszonyok ismerete kulcsfontosságú lehet a biztonságos utazás érdekében. Fontos, hogy az utazók kövessék a külügyminisztérium tanácsait, és tartsák be a helyi szabályokat. A csoportos utazás, a megbízható közlekedési eszközök használata és az értéktárgyak óvatos kezelése mind hozzájárulhatnak a biztonságos utazáshoz.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ezek most a legveszélyesebb városok Európában

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Rafael Urdaneta Rojas képe a Pixabay -en.

TOP 5