Skip to main content
kerozin szennyvíz

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy légiközlekedési vállalat olyan típusú repülőgép-üzemanyagot fejlesztett ki, mely teljes egészében emberi szennyvízből készül. 

Egy gloucestershire-i laboratórium vegyészei kerozinná alakították a hulladékot, írja a BBC.

hirdetés

Mire lehet és miért jó az ürülék?

James Hygate, a Firefly Green Fuels vezérigazgatója elmondta: "Egy igazán alacsony értékkel bíró alapanyagot akartunk találni, mely ráadásul nagy mennyiségben áll rendelkezésre. És természetesen az ürülék bőségesen rendelkezésre áll."

A nemzetközi légiközlekedési felügyeletek által végzett független tesztek szerint az új üzemanyag szinte teljesen megegyezik a hagyományos fosszilis repülőgép-üzemanyaggal.

A Firefly csapata a Cranfield Egyetemmel együttműködve vizsgálta az üzemanyag életciklusának szén-dioxid-kibocsátását. Arra a következtetésre jutottak, hogy a Firefly üzemanyagának 90 százalékkal kisebb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a hagyományos repülőgép-üzemanyagnak.

Hygate úr, aki 20 éve fejleszt alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokat Gloucestershire-ben, elmondta, hogy bár az új üzemanyag kémiailag ugyanolyan, mint a fosszilis alapú kerozin, "nincs benne fosszilis szén, ez egy fosszilis üzemanyag" - majd hozzátette:

"Természetesen energiát használnánk (az előállításához), de ha az új üzemanyag életciklusát nézzük, a 90%-os megtakarítás észbontó, tehát igen, energiát kell használnunk, de ez sokkal kisebb a fosszilis üzemanyagok előállításához képest".

Repülés és kibocsátás

A repülés világszerte a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2 százalékát teszi ki, ami hozzájárul a globális éghajlatváltozáshoz.

Ez ugyan egy kis hányadnak tekinthető, de az elkövetkezendő években gyorsan növekedhet. A szén-dioxid kivonása a repülésből ugyanakkor az egyik legnehezebben megoldható feladat.

Mi a megoldás?

MInt ismeretes, a problémák megoldása céljából több cég is fejleszt elektromos repülőgépeket, illetve egy cotswoldsi cég 2026-ra hidrogén-elektromos meghajtású, tucatnyi utast szállító járatokat is ígér, az új technológiák kifejlesztése azonban még még évekig, talán évtizedekig is eltarthat.

Így a kerozin fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nélkül történő előállításának új, zöldebb módjainak megtalálása „globális aranylázzá“ vált, válhat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kész aranybánya az emberi ürülék

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fabio képe a Pixabay -en.

TOP 5