Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

ahangya_tuzhangya.jpg 

Apró farmerként legalább hatféle növényt ültet és trágyáz a Csendes-óceánban lévő Fidzsi-szigetek egyik hangyafaja.

A Nature Plants című tudományos lapban hétfőn bemutatott tanulmány szerint korábban is megfigyelték, hogy hangyák táplálékul gombákat termesztettek, de első alkalommal tapasztalták, hogy a rovarok növényeket nevelnek.

A Philidris nagasau hangyafaj a Squamellaria nevű növény hat típusának magjait gyűjti és ülteti el fahasadékokban kialakított fészkekben. Az egyedek folyamatosan felügyelik és ürülékükkel trágyázzák a növekvő palántákat, amelyek üregeket alakítanak ki. Amikor a növények kifejlődnek, a kamrák fészekként szolgálnak.

A növények és a hangyák kölcsönösen függnek egymástól, egyik sem maradna fenn a másik nélkül. A növények ugyanis csak a hangyáknak köszönhetően képesek a terjedésre.

A rovarok és a terményeik közötti evolúciós kapcsolatot is rekonstruálták a kutatók, és megállapították, hogy hárommillió évre, tehát a modern ember növénytermesztésénél jóval korábbra nyúlik vissza.

A Squamellaria egy úgynevezett álélősködő növény, amely fákon telepszik meg és ott növekszik anélkül, hogy károsítaná azt. Csak a szerkezeti alátámasztásra van szükségük, nem von el a fáktól vizet vagy tápanyagot, mert azt a levegőből és az esőből veszi fel.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás