Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Saját weboldallal már szinte bárki rendelkezhet, aki hajlandó néhány ezer forintot belefektetni az online terjeszkedésbe.

Sokan azonban abba a hibába esnek, hogy ezután rengeteg pénzt költenek fizetett hirdetésekre a Facebookon vagy a Google-ben, de két-három hét elteltével a honlap forgalma ismét drasztikusan visszaesik. Erre a problémára kínálok most megoldást, és az alábbi kérdést válaszolom meg saját tapasztalatok alapján:

Hogyan szerezzek havi több ezer látogatót ingyen, mindezt hosszú távon?

A kulcsszó a kitartás. Ugyanis amikor létrehozol egy weboldalt vagy webáruházat, nem fognak egyből első héten több százan rád találni a Google-ben. Ez egy hosszú távú folyamat, amely három nagyon fontos összetevőből áll: webfejlesztés, online marketing és keresőoptimalizálás.

Ez azt jelenti, hogy ha van egy sportruházatot értékesítő webshopod, akkor azt úgy kell felépíteni tartalmilag és design terén, hogy a látogatókat semmi ne gátolja a vásárlásban. A forgalmad tudod növelni online marketing hirdetésekkel (Facebook hirdetések, Instagram hirdetések, Google Ads, bannerek – rengeteg a lehetőség, de mind fizetős). Ezért meg kell próbálnod ingyenesen forgalmat szerezni, amit a SEO (keresőoptimalizálás) révén tudsz elérni – blogcikkek írása, közösségi média posztok, útmutatók, videók. Bármi, amivel organikusan meg tudsz jelenni a Google-ben.

Ha semmilyen tapasztalatod nincs weboldal készítés terén, akkor kövesd az alábbi lépéseket:

1. Kérj tőlünk konzultációt, hogy pontos árajánlatot tudjunk nyújtani a személyes igényeidnek megfelelően.

2. Elkészítjük a weboldalad, amelyet felhasználóbarát megjelenéssel és vevőszerző szövegezéssel adunk át.

3. Segítünk a blog oldalad elindításában, tanácsokkal látunk el a forgalomnövelés terén.

4. Online marketing hirdetéseket is készíthetünk, amennyiben igényt tartasz rá.

5. További tanácsokat nyújtunk a közösségi média használata és a weboldal üzemeltetése, karbantartása ügyében is.

Weboldal készítés: UI és UX design

Az első és legfontosabb lépés, hogy a weboldalad UI/UX design része rendben legyen, hiszen nehéz egy olyan weboldalt sikerre vinni, amely nincs megfelelően felépítve és megtervezve.

A UX design (User Experience Design) azt jelenti, hogy az oldalad kezelőfelülete felhasználóbarát módon van megtervezve, és pozitív felhasználói élményt nyújt a látogatóid számára. Például, tegyük fel, hogy valamilyen terméket vagy szolgáltatást értékesítesz, de a Vásárlás gomb egyszerűen eltűnik a rengeteg információ között, és lehetséges üzletektől esel el, mert rosszul van megtervezve a webshop szerkezete és kialakítása. Megfelelő UX design = könnyen kezelhető weboldal.

A UI design (User Interface Design) pedig azt jelenti, hogy a webhely felülete - beleértve a menüpontokat, a CTA gombokat, a képeket és egyéb vizuális elemeket - esztétikusan legyen megtervezve egy grafikus által. Bizonyított tény, hogy léteznek bevált színkombinációk és geometriai formák, amelyek bizalmat árasztanak és vásárlásra bíztatják a látogatókat. Például, egy CTA gomb szélei legyenek lekerekítve, színében legyen éles kontraszt a háttérhez képest, a leghatásosabb színek pedig a zöld, narancssárga és kék. Megfelelő UI design = konverzióra orientált weboldal.

Ha ezek megvannak, akkor jöhetnek a további részletek. A sikerhez vezető úton az első lépés mindig a profi weboldal készítés.

Weboldal gyorsítása

Létezik egy aranyszabály, amely szerint ha a weboldalad betöltési sebessége meghaladja a 3 másodpercet, akkor a felhasználók egyszerűen nem fogják megnyitni. Rányomnak a Vissza gombra, és elolvassák egy másik honlapon az adott témában íródott cikket, vagy megtekintik egy másik webáruházban a keresett terméket.

A Google találati listájának első oldalára akkor tudsz bekerülni, ha folyamatosan karbantartod a weboldalad és biztosítod a gyors betöltődést. Léteznek különböző sebességtesztek, mint például a Google PageSpeed Insights, amelyek nagyon részletesen leírják, hogy melyik tartalmi elem hány tizedmásodperc alatt töltődik be.

Google PageSpeed Insights

Ha azt látod, hogy a honlapod rossz minősítést kapott vagy megnőtt a visszaforduló felhasználók aránya, akkor érdemes lehet néhány egyszerű weboldal gyorsítási módszert alkalmaznod.

 - Gyorsítótárazó bővítmények (WP Fastest Cache, WP Rocket);

 - Képek tömörítése, optimalizálása;

 - JavaScript és CSS kódok optimalizálása;

 - Minőségi tárhely szolgáltató választása;

 - A használaton kívüli bővítmények törlése;

 - Folyamatos frissítések telepítése;

 - Adatbázis tisztán tartása;

 - Kommentek számának korlátozása.

Tartalommarketing-stratégia készítése

Miután ezzel is végeztünk és végre rendelkezünk egy jól működő weboldallal, elkezdhetjük megtervezni a tartalommarketing-stratégiánkat. Ez abból áll, hogy meghatározzuk, milyen marketing csatornákon keresztül szeretnénk növelni weboldalunk forgalmát.

Fontos, hogy itt az organikus forgalom növelése a cél! Vagyis a felhasználók nem úgy kerülnek majd az oldaladra, hogy láttak egy hirdetést vagy olvastak egy hírlevelet az ajánlatodról, hanem önszántukból találnak majd rád a Google Keresőben.

Ez egyrészt költséghatékony, mert akár teljesen ingyen is megoldható a tartalomgyártás, nem kell több százezer forintot költened PPC hirdetésekre. Másrészt az organikus csatornán át érkező felhasználók komoly érdeklődést mutatnak, hiszen nem véletlenül kerestek rá bizonyos kulcsszavakra, így nagyobb az esély arra, hogy konverzió vagy ügyfélszerzés lesz a vége a látogatásnak.

A tartalommarketing részeként létrehozhatunk eltérő típusú webes anyagokat:

 - Oktatójellegű tartalmak: útmutatók, magyarázatok, termékbemutató blogcikkek vagy videók, e-mail hírlevelek, esettanulmányok.

 - Döntéshozatalt segítő tartalmak: összehasonlító blogcikkek és videók, infógrafikák, webinárok, beszámolók.

 - Vásárlást ösztönző tartalmak: ügyfélbeszámolók, sikersztorik, próbaidőszakok, demó termékek, ingyenes konzultációk.

Azt is határozd meg, hogy milyen mennyiségben szeretnél tartalmat létrehozni havi szinten, és milyen gyakorisággal fogod megjelentetni a blogcikkeidet. Ezt követően érdemes megosztani a közösségi médiában is, amit egy üzleti Facebook oldal létrehozása és egy LinkedIn profil regisztrálása előz meg.

Készíthetsz Facebook és Instagram bejegyzéseket is, amelyek akár több ezer embert is el tudsz érni. A fizetett hirdetések azonban a legtöbbször kattintásonként számolnak fel díjat, és elég borsos szokott lenni az áruk.

Kulcsszókutatás és SEO

Ha látogatókat akarsz szerezni, akkor elengedhetetlen, hogy olyan kulcsszavak köré írd meg a blogcikkeidet és készítsd el az egyéb tartalmaidat, amelyekre havi szinten sok keresés érkezik. Ezt nevezzük kulcsszókutatásnak.

Három tényezőt a legfontosabb figyelembe venni:

 - Havi keresési mennyiség: átlagosan ennyi alkalommal keresnek rá az adott kulcsszóra a felhasználók Magyarországon.

 - SEO nehézség: egy 1-től 100-ig terjedő skálán mennyire nehéz a kulcskifejezésre az első 10 találat között rangsorolni. Minél alacsonyabb a szám, annál jobb.

 - Keresési szándék: tudni kell, hogy mi az internetezők célja a kereséssel: információszerzés, szolgáltatások közötti választás, termékvásárlás, vagy csak egyszerűen valaki a Facebook belépési oldalát keresi, és hiába írunk egy több ezer szavas cikket a Facebookról, nem fognak rákattintani.

Számos ingyenes kulcsszókutató eszköz létezik: Keyword Tool, Ahrefs, Google Trends. De akár használhatjuk a Google Autocomplete javaslatait és a Google Keresőben előforduló javasolt kifejezéseket is. Mi az Ubersuggest szoftverét használjuk, mert rengeteg kapcsolódó kulcsszót ad meg az alap kifejezés mellé.

GoogleUbersuggest 

Próbálj összegyűjteni legalább 15-20 darab kulcsszót első körben, amelyek leginkább kapcsolódnak a vállalkozásod tevékenységéhez. Utána ezekre alapozva írd meg a bejegyzéseidet - ezt nevezzük keresőoptimalizálásnak (SEO - Search Engine Optimization).

Ennek az az alapja, hogy a kulcsszó szerepeljen a címben, az alcímekben, a szövegben, a képek kapcsolódjanak hozzá, legyen jól körüljárva a téma, hogy a felhasználók és a Google szemében is hasznos tartalomként kezeljék a cikkeidet.

Leginkább a Yoast SEO WordPress bővítményt ajánljuk, amely részletesen kielemzi a bejegyzéseket SEO és olvashatóság szempontjából is, és beállíthatjuk a cikkek Google-előnézetét, meta leírását, kiemelt képét, közösségi média megjelenését, stb.

Google Search Console használata

Amikor publikálsz egy cikket, még nem fog automatikusan megjelenni a Google Keresőben. Be kell küldened indexelésre a Google Search Console használatával.

Többen is abba a hibába esnek, hogy ezt a lépést elfelejtik. Ekkor az a probléma lép fel, hogy hiába írsz minőségi tartalmakat, egyszerűen a Google nem fogja érzékelni azokat, vagy csak hónapok múlva indexeli. Ezért a Search Console-on keresztül küldj be egy indexelési kérelmet minden új URL címre.

A Search Console további fontos funkciója, hogy napi szinten frissülő forgalmi adatokat mutat a weboldaladról:

 - Hányan kattintottak az oldaladra az elmúlt 24 órában vagy akár az elmúlt években?

 - Hányszor jelentél meg a felhasználók böngészőjében valamely kulcsszóra?

 - Mekkora volt az átkattintási arányod ez alapján?

 - Mely kulcsszavak terelik a legnagyobb forgalmat a honlapodra?

Google Search Console 

A mi esetünkben például így növekedett a forgalom az elmúlt 6 hónapban az előző 6 hónaphoz képest. Mindezt annak köszönhetjük, hogy több mint 130 szakmai blogcikket publikáltunk. Fél éve átlagosan havi 60 kattintás érkezett a weboldalunkra, most havi 2200 kattintásnál járunk, és ez folyamatosan csak növekszik.

Folyamatos frissítések

Ha követed a cikkben leírt tanácsokat, garantáltan növekedni fog a honlapod forgalma. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy releváns, értékes és hasznos tartalmakat készíts, amelyekre a felhasználók rákattintanak és végig olvassák azokat, mert a Google az oldalon töltött időt is nézi.

További szempont, amit figyelembe vesz a Google a tartalmak rangsorolásánál, hogy milyen régen voltak frissítve. Tartsd mindig naprakészen a cikkeidet, ha kijön egy frissítés vagy megváltozik valami, akkor bővítsd ki a leírásokat új vázlatpontokkal.

Egy idő után pedig fontossá válik a backlinkek szerzése is, vagyis más weboldalakról hivatkozást kell szerezned a saját oldaladra. Ez azért szükséges, hogy növekedjen a Domain Authority pontszámod, és a Google is hasznosnak ítélje meg az oldalad tartalmát.

Sajtóközlemény - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jopwell - pexels

TOP 5