Skip to main content

Plasztikcsalikkal pergetni varázslatos élmény télen. Különösképpen akkor, ha kapást is sikerül elérni, lehetőleg minél nagyobb gyakorisággal. Ehhez persze nem árt, ha a legfogósabb gumikkal tudunk elindulni a vízpartra. De mitől lesz nyerő egy gumihal vagy egy twister a téli időszakban? Ezt fogjuk körbejárni máris a bejegyzésben. 

Miért lehet nyerő stratégia télen plasztikcsalikkal pergetni?

A dolog hátterében az időjárás változása áll. Ahogy beköszöntenek a hidegebb napok, a táplálékhalakkal együtt a rablóhalak jellemző tartózkodási helye is megváltozik. Emiatt a merülő, mélyen járó wobblerek sokszor már kevésbé adják a halat a kívánt volumenben.

Szemben a twisterekkel és gumihalakkal. Pláne, ha a Fishinda pergető horgászbot választékából egy-egy ideálisnak számító pálcát, hozzáillő orsót és kellőképpen megbízható zsinórt választunk a felszerelésünk alapjaként.

Ha plasztikcsalikkal pergetünk télen, akkor fel kell készülni a gumik pótlására is. Sajnos ez egy ilyen műfaj, akaratlanul is sok veszik oda a víz alatti horogmarasztalókban, és bizony a kíméletlen csuka- és süllőfogak okozta bántalmakkal sem lehet nagyon mit kezdeni. A sérült, tönkrement darabokat muszáj pótolni.

Mi alapján érdemes csalikat keresni?

Mindig a ragadozók szemszögéből a legjobb átgondolni a helyzetet. Megfigyelve azt is, hogy a meghorgászott víz mennyire sötét vagy világos, milyen mélységgel van dolgunk, emellett pedig a zsákmánynak számító táplálékhalak faunáját sem árt alapul venni.

Ha gumihalak, twisterek és úgy általánosságban plasztik műcsalik kiválasztása a feladat, akkor a színválaszték megkerülhetetlen témakör. Téli napokon a sárga, gyöngyházfehér és flitteres zöld kombinációk igencsak hatékonyak lehetnek.

Különösen akkor, ha ezek a színek olyan minőséggel találkoznak, amilyen a Mann’s gumik kapcsán elmondható. Elképesztő rugalmasság jellemzi ezeket a plasztikokat, ami a vízben történő vontatás közben rendre kifizetődik.

Néhány fontos jellemző

A hidegebb napokon kivitelezett pergetéseknél bátran lehet a karabinerre kapcsolni olyan darabokat, amelyek az átlagosnál nagyobb, kimondottan lágy farokrésszel rendelkeznek. Merthogy az ilyen műcsalik élethű mozgást tudnak imitálni a víz alatt.

Ha pedig ez a tulajdonság megvan, akkor a pergetésnél szokásos jigelő, fellibbenős technikát gyakran kísérhetik odavágós vagy ránehezedős kapások. Sőt, a legjobb gumikkal még egyenletesen vagy szakaszosan vontatva is eredményes lehet a peca.

Sosem árt az sem, hogyha bőven akad a táskában cserealap. Így addig lehet tesztelni és kísérletezni, amíg az adott téli napon legnépszerűbb csuka- és süllőcsemegét jelentő plasztikra rá nem sikerül találni.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5