Skip to main content

A 2023-as évben ugyan más elvek érvényesültek, de idén már újra az az irányadó, hogy két módon lehet megfelelni a HMKÁ 8-as előírásnak. A nem termelő tájképi elemekről szóló követelményeknek feltételességét egyrészt úgy lehet teljesíteni, ha a teljes szántóföldi terület 4%-án létrehozzuk ezeket. A másik opció az, ha az elemeket 3%-ban maximalizáljuk, 4%-ban pedig nitrogénmegkötő növényeket vagy ökológiai másodvetést telepítünk. 

A könnyítés 2024-re az, hogy mind a 3%, mind a 4% parlagoltatás is helyettesíthető nitrogénmegkötő növényekkel, illetve ökológiai másodvetéssel. Abban, hogy mikor, mit, miért és hol termessz vagy művelj, segítségedre lehet a Morva Növénydoki. Mezőgazdasági szaktanácsadóként gazdaság adminisztráció mellett növényvédelmi szakirányítás, precíziós gazdálkodás, pályázatírás és talajmintavétel is a tevékenységeik közé tartozik.

Nitrogénkötő növények

Szója, bab, borsó, lucerna és egyéb pillangósokat nevezünk nitrogénkötő növényeknek. Itt kiemelten fontos, hogy ha a HMKÁ 8 feltételesség szerint akarod elszámolni, semmilyen növényvédelmi munkát nem végezhetsz az érintett területen. Csávázószer használata is tilos, ezért a legjobb, ha lucernát termesztesz. Lényeges még, hogy ezek a növények 1-es súlyozással vannak elszámolva.

Ökológiai másodvetés

Amikor a főnövény betakarítását követően legalább kétféle kerül elvetésre ökológiai jelentőségű, másodvetésre alkalmas növényfajból, ökológiai másodvetésről beszélünk. Arra ügyelned kell, hogy október 1-ig történjen meg a vetés, és 60 napig hagyd a táblán. Ezt követően pedig forgasd a talajba. A súlyozási érték ebben az esetben 0,3 lesz.

Keverhetőség

Természetesen arra is van lehetőséged, hogy keverd a nitrogénkötő növényeket és az ökológiai másodvetést. Tegyük fel, hogy egy 100 hektáros területen nem termelő tájképi elem 3 hektárt tesz ki és 2 hektárnyi lesz nitrogénkötő növény. Ilyenkor a megmaradt 2 Ha arányon 6,6 hektárnyi lesz az ökológiai másodvetés.

Könnyítés a HMKÁ 8-as feltételességben

A 3 vagy 4%-os parlagoltatás nem kötelező 2024-ben, ugyanis az Európai Bizottság az idei évre elfogadta a HMKÁ 8 könnyítését. Ez azt jelenti, hogy nitrogénkötő növényekkel vagy ökológiai másodvetéssel is teljesíthetjük a feltételeket. Ilyenkor 1-es súlyozási mértékkel számolhatunk. Arra azonban ügyelni kell, hogy 2025-ben ez az enyhítés már nem lesz érvényben! 

Jó, ha tudod, hogy azok, akik AKG támogatásban részesülnek, egy vállalást teljesíthetnek csak a másodvetéssel. Vagy “ökológiai másodvetésként” a HMKÁ 8-nak vagy “zöldtrágyázásnak” nevezve az AKG-nak felelnek meg.

Egyszerűbb azonban, ha nem neked kell figyelned a folyamatosan változó jogszabályokat és előírásokat, hanem mezőgazdasági szaktanácsadók segítségét kéred. Ők amellett, hogy szakmai tanácsokkal látnak el, leveszik a válladról az adminisztrációs terheket is.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5