Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Akár macskáról, akár kutyáról, halakról vagy éppen leguánról van szó, egy biztos: a háziállatok tartása rengeteg örömöt és szeretetet hoz az életünkbe. Van azonban valami, amiről nem feledkezhetünk meg, ha a mindennapjainkban fontosnak tartjuk a környezetvédelmet: a kisállataink is hatással vannak a bolygónkra, nekik is van ökológiai lábnyomuk, ráadásul nem is kicsi. 

Egy kutya átlagos szénlábnyoma évi 0,6-2,3 metrikus tonna szén-dioxid kibocsátást jelent, míg egy macska esetében ez az érték évente körülbelül 310 kilogramm. Egy trópusi akvárium szénlábnyoma szintén jelentős, évente 85,3-635,2 kilogramm szén-dioxidot termelhet a látványos kis bioszféránk. A pontos számok persze számos dologtól függnek. A kutyák esetében például nem mindegy, hogy mekkora méretű a négylábú, illetve hogy milyen tápot kap, míg egy akvárium esetében sokat nyomnak a latba a használt víztisztító eszközök – legyen az hagyományos vagy ro szűrő –, az akvárium mérete, de az akváriumvilágítás módja is.

Éppen ezért fontos, hogy felelős állattartóként tisztában legyünk ezekkel a számokkal, és hogy emellett megismerjük azokat a módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a háziállatok Földünkre gyakorolt hatásait. Az alábbiakban nyolc környezetbarát tippet gyűjtöttünk össze, amelyekkel fenntarthatóbb módon gondoskodhatunk kedvenceinkről.

Etessük kedvenceinket fenntartható módon!

Az állateledelek előállítása jelentős ökológiai lábnyommal járhat, de szerencsére ma már rengeteg típus hozzáférhető a piacon, legyen szó tengerimalac-eledelről vagy éppen kutyatápról. Keressünk olyan márkákat, amelyek fenntartható forrásból származó alapanyagokat használnak! De ennél még jobb megoldás, ha otthon ütünk össze a kisállatunknak természetes alapanyagokból készült fogásokat. Ezt természetesen csak egy állatorvosi konzultációt követően tegyük meg, hogy a kis kedvencünk biztosan minden tápanyagot megkapjon.

Ezen kívül fontos figyelnünk a csomagolásra is: válasszunk újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolású termékeket.

Használjunk fenntartható alomanyagot!

A macskaalmok esetében sokan a hagyományos agyagalomhoz ragaszkodnak, ennek kitermelése azonban káros a környezetre. A fenntarthatóbb alternatívák közé tartozik a fapellet, a faforgács, a papír vagy más, növényi alapú almok. Ezek nemcsak környezetkímélőbbek, de gyakran a szagelnyelő képességük is jobb, így nekünk és a cicánknak is nagyobb kedve lesz a közelébe merészkedni.

Komposztáljunk!

A kedvenceink által termelt hulladék, például a macskaalom vagy az kisebb állatok – hörcsög, tengerimalac – alomanyaga gyakran komposztálható. Ha van lehetőségünk, alakítsunk ki otthoni komposztálót, és használjuk fel a kész komposztot a kertünkben! Ez nemcsak csökkenti a hulladékmennyiséget, de tápanyagokban gazdag földet is biztosít a növényeink számára, amelyek meghálálják majd ezt a fajta gondoskodást.

Tegyük energiahatékonnyá az akváriumot!

Köztudott, hogy az akváriumok fenntartásához sok energiára van szükség. Ott van például a világítás, ami ideális esetben folyamatosan működik. Ha szeretnénk minimalizálni ennek a környezeti hatásait, mindenképp LED-égőket érdemes beszereznünk.

Ami a víztisztaság biztosítását illeti, használjunk modern, energiatakarékos eszközöket! Vannak, akik azt mondják, hogy az esővíz tökéletesen alkalmas zöld megoldás az akváriumokba, de ez sajnos nem így van, mivel ennek nagyon alacsony az ásványianyag-tartalma: sem a növényeknek, sem a halaknak nem elegendő, emellett káros baktériumok is lehetnek benne. A piacon kapható ro szűrők, szivacsos vagy külső szűrők között viszont találhatunk olyanokat, amelyek környezettudatos módon működnek és amelyek tartósak, hogy sokáig ne kelljen újat vásárolnunk belőle.

Válasszunk természetes anyagokból készült játékokat!

Nem véletlenül mondják, hogy a kisállattartóknak bármit el lehet adni. Amikor látunk egy plüssegeret, amit a cicánk biztosan imádna, vagy egy gumilabdát, amit a kutyánk magának választ ki a kereskedésben, nehéz nemet mondani. A folyamatos vásárlással viszont igencsak nagy terhet rovunk a környezetünkre: rengeteg műanyag játék kapható ugyanis a piacon, amelyek előállítása és lebomlása is hatalmas környezetterheléssel jár. Ezek helyett inkább válasszunk természetes anyagokból – például pamutból, kenderből vagy újrahasznosított alapanyagokból – készült játékokat! Ezek a játékok nemcsak környezetbarátabbak, de gyakran tartósabbak is.

Kerüljük a vegyszereket a tisztítás során!

Az állattartók jól tudják, hogy a kis kedvencek után bizony gyakran kell takarítani – különösen igaz ez néhány típusra, például a kutyákra. Amikor egy-egy „baleset” nyomati igyekszünk eltüntetni, gyakran használunk vegyszereket a tisztításhoz, amelyek károsak lehetnek a környezetre és kedvenceink egészségére is. Ezek helyett használjunk inkább természetes tisztítószereket, mint például ecetet, szódabikarbónát vagy citromot! Ezek hatékonyan tisztítanak, miközben nem terhelik a környezetet.

Válasszunk környezetbarát kiegészítőket!

A különböző kiegészítők, mint például a pórázok, hordozók, nyakörvek és ruhák, gyakran műanyagból vagy szintetikus anyagokból készülnek – nem is beszélve a kutyakakis zacskókról. Szerencsére azonban ma már ezekből is kaphatók bolygóbarát változatok, amelyek természetesek és könnyebben le is bomlanak. Ez különösen az egészségügyi zacskók esetében fontos, hiszen napi szinten 2-3-at is elhasználunk ezekből, ami éves szinten közel 1000 darab egyszer használatos műanyagot jelent!

Fogadjunk örökbe!

Plusz egy tippként szeretnénk felhívni minden kisállattartó vagy jövőbeli kisállattartó figyelmét az örökbefogadás fontosságára. A bolygónkat megterhelik a kis kedvencek, ám sokkal kisebb lesz a terhelés, ha nem „plusz” állatok jönnek a világra a mi kedvünkért, hanem azok közül választjuk ki a társainkat, akik már egyébként is itt vannak közöttünk a Földön. Ezzel életet menthetünk és csökkenthetjük a biológiai lábnyomunkat is.

Láthatjuk: a környezetbarát kisállattartás nemcsak a bolygónk számára hasznos, de kedvenceink egészségét és jóllétét is szolgálja. Az apró változtatások, mint a természetes anyagok választása, a fenntartható táplálkozás és a vegyszerek elkerülése, mind hozzájárulnak egy zöldebb és egészségesebb életmódhoz. Kezdjük el ma, és tegyünk közösen a környezetünk megóvásáért és kedvenceink boldogságáért! 

A kép csak illusztráció, forrás: JackieLou DL képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5