Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Gyere velünk egy kalandos utazásra! Megmutatjuk a magyarok legnépszerűbb választásait és néhány igen furcsa tényt és szokást a nagyvilág Valentin napi szokásairól. 

Magyarországon örömmel lepik meg egymást a párok apróbb ajándékokkal, és a legnépszerűbbek a vicces ajándékok Bálint napra. A meglepetés sokszor kézzel készül, vagy valami egyedi, névre szóló ötletes ajándék. Érdemes ihletődni a hazai készítők munkáiból, amire kitűnő terep a Meska kézműves-design piactér.

Japánban csak a hölgyek lepik adnak a férfiaknak ajándékot Valentin napra, ráadásul nem csak párjuknak, hanem férfi ismerőseiknek, kollégáiknak is ajánlott egy kis csokoládéval vagy más aprósággal kedveskedniük, ráadásul ez egy elég erős elvárás a nők felé, ami napjainkban változást indított el. A furcsa szokás másik része, hogy a férfiak pontosan egy hónap múlva, március 14-én, az úgynevezett Fehér Napon viszonozzák a kapott ajándékokat.

ajan 20240123 meska blog 01 

Dél-Koreában minden hónap 14. napja a szerelmeseké! Februárban 14-én a nők ajándékoznak a férfiaknak, március 14-én a férfiak a nőknek, és aki nem kapott ajándékot, az április 14-én fekete tésztát kell egyen, amit feketebabból készítenek. Majd jöhet a rózsák napja május 14-én, a csók napja június 14-én, és így tovább egész évben.

Olaszországban a szerelmesek páros ajándékot választanak Valentin napra és ellátogatnak egy hídhoz, aminek a korlátjára lakatot helyeznek el a monogramjukkal vagy közös fényképükkel. A lakat kulcsát közösen a vízbe dobják és közben kívánnak valamit. 

Walesben a Valentin-napot egészen különlegesen ünneplik. Ők január 25-én ünneplik a szerelem napját, amikor a szerelmesek egyedi és gyönyörűen kézzel készített kisebb nagyobb méretű fából készült kanalakat ajándékoznak egymásnak. Ez a hagyomány a 16. század óta fennmaradt. 

ajan 20240123 meska blog 03 

Romániában úgy tartják, hogy tilos Valentin napon sírni, mert az balszerencsét hoz a következő hónapokra, a férfiaknak pedig tilos veszekedniük vagy csúnyán beszélniük, mert ugyancsak balszerencsét hoz az egész évre. A nők takarítással töltik a napot, hogy a férjük kedvében járjanak, a férfiak pedig apróbb egyedi Valentin napi ajándékokkal kedveskednek. Próbáld ki, hogy ezen a napon bazsalikomot teszel éjszakára a párnád alá, azt tartják, hogy ekkor a lelki társunkkal fogunk álmodni.

Franciaországban a Valentin nap valójában a flörtölés ünnepe, amikor a férjes asszonyok is szabadabban flörtölhetnek, a férfiaknak pedig ezt el kell nézni nekik. Ez a szokás egészen a középkortól eredeztethető és máig fennmaradt. 

ajan 20240123 meska blog 02 

Fülöp-szigeteken minden évben Valentin napon párok százai vagy akár ezrei gyűlnek össze, hogy összeházasodjanak. A tömeges házasságokat sokszor a kormány is szponzorálja, így a hátrányos helyzetű pároknak is lehetőségük nyílik a nagyszabású esküvőre. Képzeld el amikor szomszédaiddal, barátaiddal vagy kollégáiddal együtt házasodtok!

Skandináviában a dánok és a norvégok szeretik gyertyafényes vacsorával ünnepelni a Valentin napot. A barátok és a szerelmesek kézzel készített kártyát küldenek egymásnak. Finnországban pedig inkább a barátság napjaként ismerik ezt a dátumot, és az egymáshoz közel álló emberek köszönik meg egymásnak az értékes barátságot egy képeslappal.

Peruban 2012-ben munkaszüneti nappá nyilvánították Szent Bálint napját, hogy így a hosszú hétvégével fellendítsék a turizmust és a kereskedelmet, bár ezt a megosztó intézkedést a későbbi években már nem folytatták.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by gpointstudio on Freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5