Skip to main content
Hussein Abdel Basir piramisok Szfinx

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Megdöbbentő nyilatkozatot tett Egyiptomban Hussein Abdel Basir, a Bibliotheca Alexandrina vezetője, írt erről nemrég a Mirror.

Veszélyben a műemlékek

Mivel a piramisok és a Szfinx a tengerszint alatt fekszenek, 100 éven belül akár el is öntheti ezeket a tengervíz, adta hírül a tudós.

hirdetés

Hussein Adbel Basir szerint a veszély hátterében leginkább az éghajlatváltozás áll, melynek következtében szerte a világon emelkedik a tengerek vize.

De nem csak a piramisok vagy a Szfinx van veszélyben. Veszélyben van a Nagy Sándor által alapított Alexandria is, szakértők szerint a város akár már 3 évtizeden belül víz alá kerülhet, tönkretéve ezzel az ókori templomokat, műemlékeket, illetve a 15. században épített, híres erődöt, a Citadel of Qaitbay-t is.

Nem csak a tengervíz okozhat problémát

Veszélyt jelenthet a Nílus vízszint emelkedése is, akárcsak ha egy-két centis is, hisz a hatalmas folyó környezetében lévő épületek állapotára már ez is kifejezetten rossz hatással lehet.

Árvíz két éve Szudánban

Két éve heves esőzés és áradás volt az Egyiptommal határos Szudánban, írt erről akkor az MTI. Akkor a Kék Nílus vízszintje 17,57 métert emelkedett, amire több mint száz éve nem volt példa.

A víz több, az UNESCO által is elismert és védett műemléket veszélyeztetett, a veszélyt azonban emberfeletti erővel sikerült elhárítani.

Az illetékes hatóság már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy megelőző intézkedésekre van, lesz szükség a jövőben, mert nagyobb emelkedés esetén már víz alá kerülhetnek a helyszínek, nem lesz elégséges a most kifejtett védekezés.

Halálesetek

A heves esőzések következtében majd 100 ember halt meg, és ezrek váltak hajléktalanná Szudánban.

Arról, hogy a Föld mely félszigetei, városai a legveszélyeztetettebbek a megemelkedő vízszint tükrében, az alábbi cikkben lehet animációt megtekinteni:

Megmutatjuk, mi fog történni, ha a Föld összes jege elolvad

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jóval magasabb lesz a tengerek szintje, mint feltételezték

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Alessandro Zanini on Unsplash 

TOP 5