Skip to main content
Grönland jégolvadás tengerszint emelkedés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Nagyon alábecsülték a grönlandi jég olvadását. Valószínűleg máshol sem jobb a helyzet

Műholdas adatok alapján sokkal gyorsabban olvad Grönland jégtakarója, mint azt korábban gondolták, a Nature friss számában megjelent kutatás szerint.

A becsültnél hatszor több víz

A GPS-mérések alapján készített modellekkel végzett számítások szerint a helyi olvadás a becsültnél hatszor több vizet juttat a tengerekbe, így nyilvánvalóan nem zárható ki, hogy máshol is rosszabb a helyzet. A kutatók a GPS-adatokat az európai űrügynökség sarki jégvastagságot mérő CryoSat–2 műholdjának méréseivel kombinálták.

Az elmúlt évtized mérései alapján az északkelet-grönlandi jégfolyam olvadása annyira felgyorsult, hogy 1,3 centiméterrel növeli a globális tengerszint-emelkedést. Az elmúlt fél évszázad olvadásával felérő folyamat a Zachariae Isstrøm gleccser összeomlásával kezdődött, amelynek nyomán a melegebb tengervíz több száz kilométeres mélységig behatolhatott a sziget belsejébe.

A tudományos közleményt szerző Mathieu Morlighem professzor, a Dartmouth College munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg is több ilyen folyamat van, ami mutatja, hogy a grönlandi jégtakaró a korábban képzeltnél érzékenyebb arra, ami a partoknál történik. A folyamat nem tűnik megállíthatónak, mivel a jég nem csak olvad, de gyorsuló tempóban olvad.

Az új eredmények fényében újra kell gondolni az előrejelzéseket is: eddig úgy számoltak, hogy az évszázad végéig várhatóan 22-98 centiméterrel fog emelkedni a tengerek szintje. A víz további emelkedése katasztrofális következményekkel járhat a partok közelében és alacsonyabb területeken élő lakosság számára.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jean-Christophe ANDRE képe a Pixabay -en.

TOP 5