Skip to main content
trópus ózónlyuk veszély

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A Föld trópusi régiói felett egy új ózonlyukat észleltek a szakemberek; ez az ózonlyuk egész évben nyitva van, és a kutatók szerint globális hatásokkal kell számolni. 

A klímakutatók modelljei

A klímakutatók modelljei, amelyek általában képesek előre jelezni az ilyen jelenségeket, nem tudták megjósolni a lyuk keletkezését, amely a felételezések szerint már az 1980-as évek óta létezhet, írja az IFL Science.

hirdetés

A trópusi ózonlyukat a megfigyelési adatok és a kozmikus sugárzás által vezérelt elektronreakciós modellek kombinálásával találták meg, és olyan fizikai mechanizmusokat észleltek a trópusok felett, amelyek az Antarktisz feletti ózonlyuk állapotát tükrözik.

Az ózonlyukakat olyan területként határozzák meg, ahol az O3 (trioxigén) -veszteség legalább 25 százalékkal nagyobb, mint a környező légkörben. Ezek az ózonlyukak veszélyt jelentenek az emberi egészségre, mivel növelik az ultraibolya-sugárzás szintjét a Föld felszínén. Az UV-sugaraknak való kitettség növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és más egészségügyi problémákat is okozhat.

Az AIP Advances című folyóiratban bemutatott legújabb ózonlyuk

A BECSLÉSEK SZERINT HÉTSZER AKKORA, MINT AZ ANTARKTISZI ÓZONLYUK.

Az 1970-es évek közepe óta a tudósok tisztában vannak azzal, hogy az ember által előállított ipari vegyi anyagok szerepet játszanak az ózonréteg pusztulásában. Ezért számos vegyi anyagot betiltottak, közéjük tartoztak a hírhedt klórozott és fluorozott szénhidrogének (ismertebb néven CFC-k) is. Sajnos úgy tűnik, hiába tűntek el ezek a kemikáliák, pusztító hatásuk ma is érvényesül.

A trópusok feletti lyuk nemcsak hatalmas méretében, hanem évszakos tartósságában is különbözik az Antarktisz feletti lyuktól. Az antarktiszi ózonlyuk szezonális ciklussal rendelkezik, szeptemberben és októberben veszíti a legtöbb O3-t, de ez később pótlódik, mielőtt a ciklus újra kezdődne.

EZZEL SZEMBEN A TRÓPUSI ÓZONLYUK EGÉSZ ÉVBEN NYITOTT, AMI AZT JELENTI, HOGY AZ ALATTA ÉLŐK FOLYAMATOSAN NAGYOBB UV-SUGÁRZÁSNAK VANNAK KITÉVE.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Bezárult az ózonlyuk az Északi-sark felett

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Asad Photo Maldives - pexels

TOP 5