Skip to main content

A Kelet-Angliai Egyetem tudósai négy új gázt azonosítottak, melyek károsíthatják az ózonréteget -írja a BBC. Ezek közül három a korábban betiltott freongázok (klór-fluor-karbon, angol rövidítéssel CFC) csoportjába tartozik, egy pedig hidro-klór-fluor-karbon (HCFC). A négy vegyületből kettő tűnik igazán veszélyesnek az ózonréteg épségére nézve.

Az ózonréteg a földkéreg felett 15-30 kilométer magasan található levegőréteg, és a kozmoszból a földre érkező, rákkeltő hatású ultraviola sugarak szűrésével segíti bioszféránk fennmaradását.

A nyolcvanas években fedezték fel azt, hogy a freonoknak (CFC) nevezet gázok – melyeket az oldószerektől kezdve a hűtőszekrényeken át a tűzoltókészülékekig mindenhol használtak – hozzájárulnak az ózonlyuk tágulásához. A Montreali jegyzőkönyv 1989-es életbe lépése óta azonban ezek használata radikálisan csökkent – és ezzel együtt az ózonlyuk tágulása is megállt. 2010-től már minden CFC-származék használata abszolút tilos. Az ózonréteg károsodását ezzel sikerült megállítani - elérve a nemzetközi környezetvédelem egyik legnagyobb sikerét.

Az újonnan felfedezett gázok az Antarktiszról szedett, százévnyi csapadékot megőrző minták alapján a hatvanas évek óta vannak csak jelen a levegőben, tehát egyértelműen emberi tevékenységre vezethetők vissza.

  • A CFC-113a-ként regisztrált vegyület egy mezőgazdasági rovarirtóból származhat
  • A CFC-113a és a HCFC-133a hűtőfolyadékból kerülhetett a levegőbe.
  • A CFC-122 és CFC112az elektromos készülékek tisztítószereiben megtalálható oldószerben mutatták ki

Tasmániai levegőminták alapján úgy számolják, hogy már vagy 74 ezer tonna újgenerációs freon lehet a levegőben. A koncentráció jelenleg még nem túl nagy, azonban ezek a vegyületek igen nehezen bomlanak le, ezért Piers Forster, a Leedsi Egyetem kutatója arra figyelmeztet, hogy ébereknek kell lennünk, és időben meg kell állítanunk a kibocsátás növekedését, különösen a rovarirtószerből elillanó CFC-113a-ét.

Forrás

kép csak illusztráció

TOP 5