Skip to main content
pajzs Föld Űrbuborék-projekt

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Brazília-méretű pajzs segítségével védenék meg a Földet a káros sugárzás okozta negatív hatásoktól

Korszakalkotó megoldás

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói igazán korszakalkotó megoldáson dolgoznak: Brazília-méretű pajzs segítségével akadályoznák meg a Föld irányába tartó káros sugárzást – írja a Deezen.

hirdetés

Az így kifejlesztett űrbuborékok célja, hogy a beérkező napsugárzás egy részét blokkolják – amelynek segítségével elméletben csökkenteni lehetne a globális felmelegedés hatásait. Könnyű lebonthatósága jelenti a szerkezet másik nagy előnyét. 

Az űrben gyártott buborékok vékony rétegű anyagból készülnének, ahol Brazília-méretű területet fednének le, amint egymáshoz kapcsolódnak. A dél-amerikai ország Magyarország területénél egyébként 91-szer nagyobb.

A pajzs alapját olvasztott szílicum vagy grafén képezné. A buborékképződéshez ezek megszilárdítása szükséges, mert csak így tudnak összekapcsolódva pajzsot alkotni. 

Carlo Ratti építész, az MIT Űrbuborék-kutatási projektjének egyik tagja azt állítja, hogy a L1 Lagrange-pontba vinnék ki a fagyasztott légbuborékokból összekapcsolt pajzsot – a Föld és a Nap közötti gravitációs vonzás itt egyenlítődik ki.

EZ MINTEGY 1,5 MILLIÓ KILOMÉTERRE VAN A FÖLDTŐL.

A projekt megvalósításához természetesen még rengeteg kutatást kell lefolytatni, nemrégiben azonban űrbéli körülményeket szimulálva sikerült felfújniuk egy ilyen gömböt egy laboratóriumban, ez mindenképpen biztató jel. Az MIT kutatói szerint az űrbuborékok projektet úgy tervezték meg, ne helyettesítse, hanem csak kiegészítse a jelenlegi erőfeszítéseket az éghajlatváltozás mérséklésére.

Hozzátették azonban, egy nap talán a beavatkozás elengedhetetlenné válik majd. 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: DFL-Denver képe a Pixabay -en.

TOP 5