Skip to main content

e-mail környezetterhelés 

Ön is olyan ember, aki mindig köszönetet mond mindenért? Nos, brit kutatók most éppen ennek a vizsgálatával foglalkoznak abból a nem elhanyagolható szempontból kiindulva, hogy ha minden brit naponta kevesebb egysoros e-mailt küldene, akkor ez 16.433 tonna szén-dioxid-megtakarítást jelentene évente.

A szám imponáló ugyan, de csak a jéghegy csúcsa, például a videójátékok adatforgalmához képest. Ezért a kutatók sem látják sok értelmét lebeszélni az embereket az egysoros üzengetésekről.

hirdetés

A Financial Times írása szerint hamarosan mindannyiunkat arra ösztönözhetnek, hogy küldjünk napi kevesebb e-mailt, elhagyva a haszontalannak vélt egysoros üzeneteket - például a megköszönéseket.

„Ez sok szén-dioxid-megtakarítást eredményezne" - mondta a COP26 jövő évi glasgow-i klímacsúcsán részt vevő egyik szakember.

DE VALÓBAN ENNYIT SZÁMÍTANA EZ?

Miért termelnek egyáltalán szén-dioxidot az e-mailek?

A legtöbb ember hajlamos az internetet felhőnek gondolni, amely az ő számítógépes hardverén kívül létezik. A valóságban azonban, amikor e-mailt küldünk - vagy bármi mást persze, és ilyen értelemben a népszerű csevegőalkalmazásokon elküldött üzenetek is ide tartoznak -, ez energiát használó elektronikai láncolaton megy keresztül.

Például a wifi router vezetékek útján elküldi a jelet a helyi adatközpontnak, majd onnan egy távközlési vállalatnak, onnan pedig a technológiai óriások által üzemeltetett hatalmas adatközpontokhoz. Ezek mindegyike villamos energiával működik, és ezek az energiafelhasználások - egyszerűen szólva - összeadódnak.

EGYETLEN E-MAIL HATÁSA AZ ILYEN HATALMAS INFRASTRUKTÚRÁRA CSEKÉLY.

Ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy minden nap rengeteg e-mail indul útjára a világhálón.

Az én e-mailjeim tényleg olyan nagy környezeti problémát jelentenek?

A Financial Times tudósításában a szakemberek az Ovo Energy megújuló villamos energiával foglalkozó vállalat egy évvel ezelőtti sajtóközleményére hivatkoztak.

Ez azt állítja, hogy

HA MINDEN BRIT NAPONTA KEVESEBB KÖSZÖNŐ E-MAILT KÜLDENE, AKKOR EZ 16.433 TONNA SZÉN-DIOXID-MEGTAKARÍTÁST JELENTENE ÉVENTE, AMI EURÓPA TÖBB TÍZEZER REPÜLŐJÁRATÁNAK SZENNYEZÉSÉVEL ÉR FEL.

A probléma azonban az, hogy ha az így kiszámolt összegek nagyjából helytállóak is, ez akkor is csak a jéghegy csúcsának számít.

Nagy-Britannia éves üvegházhatású gázkibocsátása 2019-ben 435,2 millió tonna volt - tehát a szóban forgó mennyiség a nemzeti kibocsátás mindössze 0,0037 százalékának felelne meg, és ekkor ráadásul feltételezzük, hogy minden egyes brit ember csökkenti az e-mailjei számát.

e-mail környezetterhelés grafikon 

Forrás: BBC

Az Ovo Energy Mike Berners-Lee, a téma elismert professzorának számításaira hivatkozott.

Chris Preist, a Bristoli Egyetem fenntarthatósági és számítógépes rendszereinek professzora ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelembe véve a szerverek által felhasznált energiát, az otthoni wifi-t és a laptopot, illetve az adatközpont épülete megépítéséhez kibocsátott szén-dioxid mennyiséget is,

MELLETTÜK ELTÖRPÜL EGY EGYSOROS E-MAIL HATÁSA, TEHÁT VALÓJÁBAN MINDEGY, HOGY ELKÜLDIK-E AZT A LEVELET, VAGY SEM.

Hiszen a laptop, a wifi, az otthoni internetkapcsolat továbbra is bekapcsolva marad, a tágabb értelemben vett hálózat pedig nagyjából ugyanannyi energiát fog felhasználni az e-mail küldés csökkentése mellett is.

A KIS E-MAILEKKEL MEGTAKARÍTOTT SZÉN-DIOXID SOKKAL KEVESEBB, MINT E-MAILENKÉNT 1 GRAMM.

Akkor mi ad mégis jelentős különbséget?

A viszonylag csekély hatású e-mailek miatti aggodalom helyett egyes kutatók azt javasolják, hogy fordítsuk figyelmünket inkább olyan szolgáltatásokra, mint a játék- és videostreaming, valamint a felhő  alapú  tárolás, amelyek sokkal nagyobb hatással bírnak. A helyzet tehát eléggé bonyolult, és vita folyik arról, hogyan kell kiszámítani a becsléseket. Persze abban sincs egyetértés, kié legyen a felelősség a terhelés csökkentéséért.

AZ OLYAN TECHNOLÓGIAI ÓRIÁSCÉGEK, MINT PÉLDÁUL A GOOGLE, MÁR SZÉN-DIOXID-SEMLEGESEK,

azaz támogatást fizetnek a környezetvédelmi projektekért, hogy ellensúlyozzák az ügyfelek adatforgalma után az általuk elégetett szén-dioxidot.

Preist professzor szerint a fogyasztóknak az "öko-bűntudatukkal" olyan dolgokra kellene inkább koncentrálniuk, amelyek valódi változást hoznak, így nem kéne az apróságokkal foglalkozniuk.

EZ A SZOLGÁLTATÁSOKAT NYÚJTÓ VÁLLALATOK FELADATA, AKIKNEK ÚGY KELLENE MEGTERVEZNIÜK A RENDSZEREIKET, HOGY A SZOLGÁLTATÁSOKAT A LEHETŐ LEGHATÉKONYABB ENERGIA ÉS ERŐFORRÁS FELHASZNÁLÁSÁVAL NYÚJTSÁK.

A professzor szerint küldjünk egysoros e-mailt, ha úgy érezzük, hogy a másik fél értékelni fogja azt, és ne küldjünk, ha nem. A legnagyobb pazarlás mind környezeti, mind személyes szempontból azonban inkább a két fél erre fordított ideje lesz.

Forrás: BBC.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5