Skip to main content

 

Egy ausztrál gazdálkodó, Brian Fischer a talajerózió megakadályozására az őseitől tanult módszert alkalmaz. A légi felvételek lenyűgöző mintázatot mutatnak.

Bozóttűz szülte egyedi megoldás

Ausztráliában is érzékelhető, hogy a globális felmelegedés újabb és újabb problémák elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat: a szárazság vagy éppen ellenkezőleg, a hirtelen lezúduló csapadék, máskor a bozóttüzek teszik tönkre a gazdálkodók kemény munkájával termesztett növényeit.

hirdetés

Brian Fischer, a dél-ausztrál Adelaide közelében élő gazda birtokán is nemrég tűzvész pusztította el a fákat, bokrokat, amelyeknek többek között az volt a szerepük, hogy a környező szántóföldnek szélárnyékot adjanak.

Ezért most más megoldást kellett találnia a talaj és a termés védelmére.

Misztikus minták a légi felvételeken

Fischer ezúttal az őseitől tanult hagyományokat keltette életre, mégpedig úgy, hogy fiaival egy szántóföldi kultivátorral (talajlazítást végző mezőgazdasági gép) ismétlődő, derékszögben záródó minták mentén haladtak.

Ezzel a módszerrel 15 cm-es barázdákat hoztak létre,

melyek szélárnyékot adnak, és magukba zárják a nedvességet, ami a magok kikelésének és a növények növekedésének kedvezőbb feltételeket teremt. Ezt a módszert akkor vetették be legutóbb az ausztrál farmer felmenői, amikor 1944-ben több mint egymillió hektárnyi területen égett le minden növényzet.

A Fischer család ezt a műalkotásnak is nevezhető műveletet hatalmas területen végezte el (egy teljes minta egy hektárnyi), s bár igaz, hogy hosszabb ideig tartott, mintha hagyományosan, egyenes vonalban haladtak volna, de megérte, mert nemcsak praktikus, de elkápráztató is. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Origo

TOP 5